sâmbătă, 20 aprilie, 2024

5 secrete ale unei relatii de durata

Distribuie:

Publicat:

Majoritatea oamenilor percep relatia de cuplu ca „pierderea libertatii”, iar acest lucru le schimba comportamentul pâna în punctul în care se simt mai fericiti singuri decât în cuplu. “La fel ca oricare aparitie publica pe care o avem, în care ne impunem o masca sociala, asa se întâmpla si în cazul relatiei: ne impunem un anumit standard, un anumit tip de comportament, astfel încât partenerul sa nu ne identifice defectele. În realitate, purtarea acelei masti sociale ne oboseste atât de mult, încât la un moment dat vom ceda presiunii psihice si – asa cum este vorba româneasca – “ne vom da arama pe fata”. Atunci partenerul nostru va intra în panica, se va simti pacalit de comportamentul nostru aproape de perfectiune si se va departa de noi. Pentru ca masca sociala devine tot mai grea de la o zi la alta, iar oamenii nu vor sa renunte la ea nici în ruptul capului, tot mai multi prefera sa se izoleze si sa se bucure de asa-zisul moment când pot fi ei însisi si vor considera ca relatia e mai mult o corvoada decât un izvor de fericire.

SMS-ul sau Facebook “omoara” comunicarea emotionala. Tot mai multe cupluri iau decizii mai mici sau mai mari, îsi cer iertare sau încearca sa resolve o problema prin intermediul Facebook-ului sau a SMS-ului. În astfel de cazuri, se pare ca rata de fericire este mai scazuta, deoarece din întreg mecanismul de comunicare lipsesc emotiile. Scuzele nu pot fi cu adevarat scuze pâna când partenerii nu se privesc ochi în ochi si îsi vad … sufletele. Problemele nu se pot rezolva în stil pompieristic, tastând câteva cuvinte pe telefonul mobil. Da, telefonul mobil ne-a usurat comunicare, însa ce este mai facil nu înseamna ca este si eficient din punct de vedere al relatiilor umane. Cuplurile trebuie sa depuna mai mult efort, sa-si exprime direct sentimentele si emotiile, ci nu prin intermediul telefoanelor mobile.

Polii opusi … nu se atrag! Studiile empirice au demonstrate ca acele cuplurile, în care partenerii au multe trasaturi commune, sunt mai fericite. Creierul are o abilitate fantastica de a face asocieri între trasaturile noastre si ale partenerului, ba chiar are puterea deosebita de a ne proiecta personalitatea în altii si a avea pretentia si ca altii sa se comporte ca noi. Chiar daca exista o vorba extrem de raspândita în spatiul public, si anume “polii opusi se atrag”, numeroase studii experimentale au demonstrat ca mai trainice si fericite sunt cuplurile în care partenerii au trasaturi asemanatoare.

Egalitate în drepturi si obligatii! “Împartirea sarcinilor confera subconstientului un sentiment de echilibru în relatie, de egalitate între cei doi parteneri si de conlucrare. Atunci când ne împartim sarcinile, în special cele domestice, devenim mai relaxati si fericiti împreuna. Lipsa unui astfel de sistem de conlucrare, conduce la tensiuni, resentimente, reprosuri, certuri si, inevitabil, despartiri.

Plictiseala “rupe” iubirea! “Odata cu dezvoltarea tehnologica, s-a constatat o descrestere a preocuparii oamenilor pentru dezvoltarea personala. Este un proces invers proportional în care oamenii si-au concentrat atentia asupra altor obiceiuri si si-au distras atentia de la propria persoana. La un moment dat, rutina aceasta va conduce la plictiseala, care este un factor extrem de nociv pentru bunul mers al unei relatii. Plictiseala nu face altceva decât sa ne îndeparteze unul de altul, sa aduca nefericirea în relatii, deoarece oamenii sunt într-o continua cautare de lucruri palpitante.

Certurile de la începutul relatiei sunt … bune! Începutul relatiei este acea perioada frumoasa si totodata furtunoasa, deoarece încercam sa ne cunoastem unii pe altii, sa ne identificam punctele slabe si sa începem lupta de dominare. Tot atunci pot aparea si primele certuri majore, pâna când ambele persoane vor constata ca relatia nu este un câmp de lupta în care fiecare îsi joaca suprematia, ci este un izvor al fericirii, al relaxarii si al iubirii. Cu toate acestea, este bine ca acele certuri “furioase si sincere” sa le avem înca de la bun început, pentru a scapa de orice urma de resentiment. Chiar daca pe moment aceste conversatii par sa ne creeze un disconfort ele sunt totusi benefice pentru bunul mers al relatiei pe termen lung si este important sa le avem.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img