vineri, 29 martie, 2024

6 motive pentru a renunta la guma de mestecat

Distribuie:

Publicat:

Daca vei intreba pe strada zece persoane daca au la ele guma de mestecat, cu siguranta vei gasi cel putin cinci care sa-ti raspunda afirmativ. Guma de mestecat e nelipsita din posetele doamnelor, dar si din gentile domnilor care vor sa isi improspateze rapid respiratia.

Nu stim cati dintre cei care folosesc guma de mestecat citesc cu atentie ingredientele de pe eticheta. Guma poate fi incadrata intre cele mai toxice produse, iar cei ce o consuma isi expun zilnic, in mod deliberat, organismul la atacul chimicalelor.

Printre ingredientele de baza ale acetui produs de sinteza se numara colorantii alimentari artificiali, glicerolul, agentii de ingrosare si glazurare -guma de caruba, guma arabica, guma guar, guma Xantan. Acestea sunt substante produse cu ajutorul microorganismelor sau prin sinteza chimica, traduse in limbajul cotidian drept E-uri.

Pericolul major vine din aceasta combinatie de substante extrem de periculoasa pentru organismul uman, precum si din partea acizilor produsi de bacterii, acizi care au un efect daunator asupra smaltului dintilor, mai ales dupa o masa bogata in acizi.

Efecte benefice versus efecte nocive
Fara indoiala, exista si cateva efecte benefice ale consumului de guma de mestecat. Cel mai notabil consta in productia unei cantitati duble de saliva, o substanta anti-carii. Aceasta actioneaza ca un “burete” care curata dintii, indepartand acizii periculosi. De asemenea, are in compozitie un pH usor alcalin, ceea ce determina neutralizarea acizilor.

Insa, aceste efecte benefice sunt “anihilate” atunci cand le punem in balanta cu efectele daunatoare, care creeaza repercusiuni asupra sanatatii noastre. Iata care sunt riscurile la care te expui cand mesteci guma:

1. Cei care mesteca guma de mai multe ori pe zi isi deformeaza muschii fetei, isi tocesc dintii si isi deregleaza secretia salivara.

2. Mestecarea gumei mai mult de 20 minute poate duce la probleme gastrointestinale. Sindromul intestinului iritabil este o tulburare gastrointestinala caracterizata prin dureri abdominale, crampe si tulburari de tranzit intestinal, iar diferiti indulcitori artificiali, adesea utilizati la fabricarea gumei, precum sorbitolul si manitolul, pot provoca diaree chiar si la persoanele sanatoase.

3. Indulcitorii artificiali din compozitia gumei de mestecat incetinesc dezvoltarea copiilor si pot produce tulburari ale sistemului nervos.

4. In compozitia gumei de mestecat exista diverse tipuri de substante chimice: E 320, E 330, E 422 si altele, care sunt responsabile de boli ale aparatului bucal sau de cresterea valorii colesterolului.

5. Mestecand guma, puteti inghiti mercur fara sa stiti.
Problema apare in cazul celor care au plombe dentare din amalgam, un aliaj metalic ce contine argint si mercur. Unele cercetari arata ca guma de mestecat poate extrage mercur din aliaj, ducand la inghitirea constanta de mici cantitati din aceste metal periculos.

6. Guma de mestecat poate contribui la desprinderea sau stricarea lucrarilor dentare.

sursa: antenasatelor.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img