vineri, 26 aprilie, 2024

6 tipuri de cancer depistate târziu. Care este motivul

Distribuie:

Publicat:

În ciuda faptului că medicina a făcut progrese importante în depistarea timpurie a multor boli, inclusiv a cancerului, în unele situaţii, diagnosticarea se face târziu. Principalul motiv este lipsa simptomelor, care întârzie prezentarea la medic.

1. Cancerul de pancreas

Dat fiind faptul că tumora este situată într-un organ-glandă profund în abdomen, pancreasul, şi pentru că simptomele acestui tip de cancer apar adesea foarte târziu sau deloc, boala este diagnosticată de multe ori târziu. Doar 10 – 15% din astfel de tumori sunt rezecabile în momentul diagnosticării.

2. De rinichi

Cancerul renal poate trece neobservat, chiar şi la cei care îşi fac testele medicale de rutină. Persoanele afectate se pot prezenta la medic cu simptome precum durerile lombare, oboseală cronică, pierdere în greutate inexplicabilă şi sânge în urină, însă manifestările se observă când boala a avansat.

3. Cancerul pulmonar fără celule mici

Acest tip de cancer se diagnostichează cu dificultate şi de multe ori, în momentul depistării, este vorba de stadiul cu metastaze. Astfel, statisticile arată că trei sferturi dintre cancerele de plămân sunt diagnosticate când există deja metastaze. Uneori, persoanele afectate devin simptomatice în momentul în care tumora a atins o dimensiune care determină apariţia unor manifestări precum tusea, respiraţia greoaie sau pneumonia.

Continuarea pe clciksanatate.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img