miercuri, 24 aprilie, 2024

6 trucuri pentru a depasi faza de platou intr-o cura de slabire

Distribuie:

Publicat:

Cand tii o cura de slabire, vine un moment in care nu mai dai jos nici 100 de grame, indiferent ce ai face. Nutritionistii numesc aceasta perioada „faza de platou”. Este un moment crucial in care multe femei abandoneaza dieta, frustrate de incapatanarea cu care organismul tine la rezervele lui de grasime.

Motivul principal este rutina. Organismul, neobisnuit cu noile restrictii alimentare, intra in panica si incepe sa piarda kilograme, pentru ca apoi sa se invete cu dieta si sa raspunda din ce in ce mai greu sau deloc la noile cerinte. Organismul isi stabileste in acest moment un set de reguli proprii, obisnuindu-se sa functioneze cu cat mai putin combustibil, pentru a-si prelungi rezervele de energie. Daca abandonezi dieta acum, cel mai probabil vei ajunge de unde ai plecat, ba chiar cu alte cateva kilograme in plus.

Nutritionistii recomanda modificarea planului alimentar din doua in doua saptamani, pentru a nu permite corpului sa atinga faza de platou. Asadar, pastreaza coordonatele si numarul de calorii, dar schimba alimentele. Infometarea cea mai mare greseala pe care o fac persoanele care vor sa slabeasca. Daca te infometezi, metabolismul incetineste pentru a nu consuma ultimele rezerve de energie, iar kilogramele nu se mai „ard”. In plus, infometarea duce la scaderea glicemiei si, implicit, la cresterea apetitului, ceea ce nu e sub nicio forma recomandat. Schimba exercitiile! Daca pana acum obisnuiai sa mergi pe bicicleta, acum e vremea sa treci la alergarile usoare. Nu te grabi. Este cel mai important lucru in acest moment al dietei. Si nu te mai cantari cateva zile, ca sa eviti frustrarile. Consma intr-o zi 1200 de calrii iar in urmatoarea 1800.  Ai grija insa ca, saptamanal, sa nu depasesti media de 1.500 de calorii. Poti face asta marind usor portiile, in niciun caz consumand alimente nepermise. Redu treptata carbohidratii, introducand in dieta cat mai multe proteine.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img