joi, 28 martie, 2024

653 DE SOFERI BARLADENI RASUFLA USURATI. AMENZILE LOR SUNT NULE

Distribuie:

Publicat:

Politia Locala a primit o lovitura de gratie din partea Inaltei Curti de Justitie si Casatie. Acestia au decis , marti 20 Iunie , ca doar politistii rutieri au competenta sa aplice sanctiuni contraventionale soferilor! Politistii locali nu pot exercita aceste atributii, neavand dreptul sa-i ceara anumite documente soferului.Potrivit hotararii pronuntate de ICCJ, politistii locali nu au voie sa dea amenzi soferilor in trafic si nu le pot cere documente din care sa reiasa cine le-a incredintat pentru conducere masinile.Decizia a fost luata in completul pentru solutionarea recursurilor in interesul legii, in contextul in care Avocatul Poporului a cerut Curtii lamurirea acestei chestiuni. Respectiva hotarare va deveni obligatorie pentru instantele de judecata numai de la data publicarii sale in Monitorul Oficial.               

 „In  interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 39, art. 102 alin. (1) pct. 14 si art. 105 pct. 10 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice (…) prin raportare la dispozitiile art. 7 lit. h) din Legea politiei locale nr. 155/2010, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, doar agentul constatator din cadrul politiei rutiere are competenta de a solicita proprietarului sau detinatorului mandatat al unui vehicul comunicarea identitatii persoanei careia i-a incredintat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum si de a aplica sanctiunile contraventionale prevazute de lege, in cazul necomunicarii relatiilor solicitate” scrie in comunicatul de presa al ICCJ .   
                                      
Problema  trebuia lamurita pentru ca, asa cum arata Avocatul Poporului in actul de sesizare a ICCJ, au existat instante care au desfiintat procesele-verbale de contraventie facute de politistii locali, in timp ce altele au considerat ca acestea sunt perfect legale. De altfel, in textele de lege respective, sunt referiri exprese numai la politia rutiera, iar nu si la cea locala.

 Conform ultimului raport de activitate a Politiei Locale Barlad, Biroul de Circulatie Rutiera, in 2016 au fost sanctionati 653 de conducatori auto in baza OUG 195/2002R iar ca masura complementara au fost aplicate si puncte de penalizare la permisele de conducere. Asadar , cei sanctionati vor scapa de amenzi in baza acestei decizii emisa de ICCJ.         
Cu toate acestea, politia locala poate da amenzi pentru parcatul neregulamentar si poate sa dispuna in legatura cu ridicarea masinilor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img