vineri, 29 martie, 2024

7 cauze ale retentiei de apa. Vezi si cateva remedii naturiste

Distribuie:

Publicat:

Cunoscuta si sub numele de edem, retentia de apa reprezinta acumularea excesiva de lichide in tesuturile organismului. Intre tesuturi si plasma sangelui exista un schimb permanent de lichide. Retentia de apa apare in momentul in care aceste lichide nu pot fi resorbite in sange sau cand trec intr-o cantitate mare in tesuturile de langa vasele de sange.

Schimbarile se pot observa cu ochiul liber la nivelul mainilor, picioarelor, a abdomenului sau a fetei care capata un aspect pufos. Iata cateva cauze ale retentiei de apa:

Obezitatea

Nu este un lucru neobisnuit ca inclusiv persoanele sanatoase sa observe fluctuatii in greutate datorate retentiei de apa. In timp ce majoritatea persoanelor retin cam 2,5 litri de apa de lichid extra-celular, persoanele supraponderale pot ajunge sa retina chiar si 3,5-4 litri de apa.

Menopauza
Poate nu stiai ca 90% dintre femei vor lua in greutate odata ce au trecut de acest prag din cauza modificarilor produse la nivel hormonal. Multe femei se asteapta la bufeuri si spre surprinderea lor remarca si schimbari in greutate. Vestea cea buna este ca o mare parte a acestei greutati este doar in aparenta o crestere adevarata si se datoreaza in principal retentiei de apa si balonarii datorate scaderii nivelurilor de progesteron.

Desi aceasta crestere in greutate nu este asociata cu grasimea corporala, multe femei vor remarca o schimbare in felul in care hainele se aseaza pe ele si pur si simplu traiesc cu senzatia ca sunt mai “grele”.
Incearca sa te concentrezi pe starea ta de sanatate si pe mentinerea unui stil de viata activ pentru ca in cele din urma, in cateva luni, retentia de apa si balonare se vor rezolva de la sine.

Hipertensiunea
Tensiunea crescuta si retentia de apa se afla intr-o stransa legatura, intrucat hipertensiunea poate fi rezultatul a prea mult lichid in vasele de sange de marime normala sau cantitati normale de fluide in vase de sange prea inguste.
Tensiunea masoara forta cu care sangele loveste peretii vaselor de sange si arterele, iar mentinerea la o cota ridicata pentru mult timp se numeste hipertensiune. Prin urmare, este foarte important sa veghezi asupra nivelurilor de fluide, intrucat iti pot afecta tensiunea in mod considerabil.

Diureticele
Cea mai la indemana solutie pentru cei care considera ca sufera de retentie de apa este sa apeleze la diuretice. Fie ca sunt naturale sau sintetice, diureticele maresc cantitatea excretiei urinare si sunt in general prescrise pacientilor cu probleme legate de tensiune, insuficienta cardiaca congestiva sau probleme de ficat.

Pe langa a fi o solutie temporara, diureticele pot sa te conduca intr-un cerc vicios al retentiei de apa, denumit si edem cu efect de rebound, intrucat altereaza hormonii de retentie a apei si sarii. In momentul in care opresti tratamentul cu diuretice, nivelurile de hormoni sunt complet dezechilibrate.

Mai mult decat atat, folosirea pe o perioada mai lunga a diureticelor poate conduce la deshidratare, ceea ce te va conduce pe o cale aproape sigura a afectiunilor renale si un dezechilibru al nivelurilor normale de electroliti (de exemplu: sodiu si potasiu), cei care sunt vitali pentru functionarea inimii, rinichilor si ficatului. Dezechilibrele electrolitilor conduc la insuficienta cardiaca si chiar si la o moarte neprevazuta.

Hipotiroidismul
Este cauzat de o glanda tiroida care activeaza sub parametrii ideali, producand hormoni tiroidieni insuficienti. Simptomele sunt in general variate si dificil de definit, iar din aceasta cauza un simptom precum retentia de apa poate fi atribuit in mod gresit unei alte afectiuni. Foarte multe persoane nici nu stiu ca sufera de o glanda tiroida cu actiune redusa, hipotiroisim.
Pe langa testele clasice de sange care pot confirma hipotiroidismul, istoria medicala, examinarea anticorpilor si scanarea tiroidei trebuie sa acompanieze intreaga modalitate de identificare a cauzei ascunse.

Hipertiroidismul
O glanda tiroida superactiva, care produce prea multi hormoni este cea care este afectata de hipertiroidism. Dat fiind faptul ca glanda tiroida controleaza sistemele vitale ale corpului, dela metabolism la temperatura corporala, o mare varietate de simptome pot aparea, inclusiv retentia de apa. Hipertiroidismmul este identificat in general prin analizele de sange.

Probleme renale
Rinichii sunt responsabili pentru multe functii importante ale corpului, inclusiv inlaturarea toxinelor din organism prin intermediul urinei si ajute la echilibrarea volumului de lichide din corp. in momentul incare rinichii nu realizeaza aceste functii din cauza unei infectii sau afectiuni, retentia de apa poate aparea.

Alte cauze ale retentiei de apa
Temperaturi foarte ridicate: temperaturile ridicate ingreuneaza procesul de inlaturare a lichidului din organism
Depresia postpartum: o schimbare la nivelul hormonilor dupa nastere poate conduce la retentie de apa
Alergiile de sezon: cei care sunt expusi alergiilor pot observa si o anumita retentie de fluide, in special in zona ochilor si fetei.
Problema retentiei de apa poate reprezenta un simptom si pentru alte afectiuni serioase precum: insuficienta cardiaca, probleme la ficat, artrita, reactii alergice, probleme ale plamanilor, edeme limfatice sau probleme ale rinichilor.

Cum poti evita retentia de apa
In cazul in care retentia de apa nu se datoreaza unor probleme serioase de sanatate, incearca cateva dintre aceste solutii:
1. Evita alimentele sarate
In perioada in care te astepti sa iti vina menstruatia, redu drastic consumul de alimente sarate. Sodiul sporeste retentia de fluide, deci pune jos solnita si uita ca exista pentru o perioada. Chiar si daca retetele mancarurilor tale iti cer sare, incearca sa adaugi mai mult piper sau alt condiment.
Esential este sa scoti din alimentatie alimentele procesate si cele de tip fast food, toate avand un continut de sare extrem de ridicat.

2. Mananca banane
Mananca banana inainte sau dupa antrenament sau poti adauga acest fruct in cereale, smoothie. Bananele contin potasiu, cel care te ajuta sa combati retentia de lichide.

3. Foloseste cuburi de gheata
Cand observi ca ti se umfla gleznele, aplica niste gheata si vei observa cum isi vor reveni la normal. Pune niste cuburi de gheata intr-o punga pe care o poti inchide, infasoara un prosop in jurul pungii si las-o pe picior intre 5 si 10 minute.
La fel de bine poti face asta si cu o punga de legume congelate. In timpul verii iti poti afunda picioarele (pana la nivelul gleznelor) intr-un lighean sau in cada cu apa cu gheata. Persoanele care sufera de diabet sau au probleme cu circulatia ar trebui sa evite baile cu gheata, fara acordul medicului.

4. Consuma diuretice naturale
Un diuretic natural este varza. Adaug-o in salata sau sandvis. Un alt diuretic natural este sucul de merisor. Cauta un suc natural, fara zahar adaugat sau conservanti.
De asemenea, poti manca pepene, salata verde si castraveti.

5. Bea apa
In momentul in care simti ca suferi de retentie de apa, un pahar cu apa poate fi cam ultimul lucru la care te gandesti. Este posibil insa sa fie cel mai bun lucru pentru tine. Apa dreneaza organismul mai bine decat orice altceva si poate reduce inclusiv balonarea din perioada premenstruala. Bea 8-10 pahare de apa pe zi, chiar mai multe in momentul in care faci sport.
Retine insa ca acest consum de apa peste doza recomandata se aplica numai pentru retentia de apa datorata sindromului premenstrual. In conditiile in care suferi de o alta afectiune, ar fi cazul sa iti consulti medicul intrucat excesul de apa iti poate chiar dauna.

6. Ia-ti vitaminele
In momentul in care te simti ca un balonas, mareste-ti doza de vitamina A si de vitamina C, ambele reusind sa reduca fragilitatea capilarelor si sa scada retentia de apa.
De asemenea, vitamina B6 si vitamina D, gasite in carnea de vita, ton, somon, orez brun, respectiv in lactate cu continut scazut de grasimi, te pot ajuta sa reduci retentia de apa.

7. Fa sport
Corpul tau se va incalzi si va elimina toxine prin intermediul transpiratiei, dar iti vei imbunatati cu aceasta ocazie si circulatia, alt lucru care te va ajuta in combaterea retentiei de apa.

5 plante care au efect depurativ. Te ajuta daca suferi de retentie de apa, obezitate, hipertensiune, guta si boli renale

8. Consuma ceaiuri cu efect diuretic si care combat balonarea
– papadie: are proprietati diuretice, dar contine si potasiu, element pe care majoritatea diureticelor il reduc.
– studenita (in general este continuta intr-un complex de suplimente): un diuretic slab, contine potasiu, calciu si fier.
– afin: stimulant tonic pentru functionarea adecvata a rinichilor si a tractului urinar.
– frunze de buchu (tot sub forma de suplimente): contine uleiuri volatile, compusi de sulf si flavonoizi.
– patrunjel: diuretic natural, poti bea pana la 3 cani de infuzie de patrunjel (2 lingurite la 250 ml de apa fiarta, infuzat timp de 10 minute).
– telina: semintele de telina au proprietati diuretice puternice. Este folosita in special in momentul in are retentia de apa se datoreaza artritei.
– matasea porumbului: bun remediu pentru inlaturarea fluidelor retinute in tesuturi.
– rozmarin: remediu pentru balonare, bea 3 cesti cu infuzie de 3 grame la 250 ml de apa fiarta (lasa la infuzat 10 minute).
– paducel: imbunatateste tonusul vascular si are efecte diuretice.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img