vineri, 29 martie, 2024

7 greseli ale parintilor care atrag esecul copiilor

Distribuie:

Publicat:

Nu e parinte care sa nu isi doreasca sa aiba succes propriii copii. Dr. Tim Elmore a alcatuit o lista pe care toti parintii ar trebui sa o cunoasca. Ea contine greselile pe care le pot face parintii si ii impiedica astfel pe copiii lor sa aiba succes in viata.

Iata 7 greseli ale parintilor care atrag esecul copiilor.

NU ii lasa sa experimenteze

Parintii au instinctul sa-si protejeze copiii. Din pacate, insa, acest lucru duce inclusiv la impiedicarea copiilor sa aiba propriile experiente de frica sa nu sufere. Un copil care nu este lasat sa experimenteze, inclusiv suferinta, nu va avea niciodata curaj sa incerce lucruri noi, va fi anxios, temator si chiar depresiv.

Ce e de facut: Incurajeaza-ti copilul sa faca lucruri noi, sa incerce, sa experimenteze.

Faci pe supereroul prea des

Copiii au nevoie de eroi, de modele in viata, insa asta n-ar trebui sa te transforme in parintele elicopter care face toate lucrurile IN LOCUL  copilului sau.

Ce e de facut: Ajuta-ti copilul sa fie independent, ghideaza-l, sfatuieste-l. Fa un pas inapoi si analizeaza daca bagi ca sa iti salvezi copilul sau doar pe tine. Daca actionezi doar ca sa fii tu linistit, nu te baga.

Lauzi excesiv

Lauda are meritele ei, dar cand e prea multa strica. Lauda-i eforturile si stradania si mai putin lucrurile pe care se presupune ca ar trebui sa le faca deja. De exemplu, pentru un copil de 5 ani este o performanta faptul ca-si leaga sireturile singur, dar nu si pentru unul de 10.

Ce e de facut: Nu lauda lucrurile pe care nu le-a facut, consoleaza-l daca a pierdut si incurajeaza-l sa incerce din nou si din nou.

Lasi vina sa te conduca

Este greu sa nu iti rasfeti copiii cand ii vezi dezamagiti. Insa le poti spune ca in acel moment NU pot avea ceea ce-si doresc, explicandu-le de ce. Rasfata-ti copilul pentru ca vrei tu, nu pentru ca iti forteaza mana. Aceasta vina o au de obicei parintii singuri sau cei care nu petrec timp de calitate cu ei.

Ce e de facut: Evita sa-ti recompensezi copilul cu obiecte material, pentru ca-l inveti ca va primi ceva fizic de fiecare data cand face ceva bine. Mai rau este faptul ca cel mic nu va invata ce este iubirea neconditionata si va deveni materialist.

Nu isi spun experientele

Multi parinti refuza sa le povesteasca propriilor copii experientele pe care le-au trait in copilarie. Le este teama ca astfel le dau voie copiilor lor sa faca aceleasi greseli.

Ce e de facut: Un copil care afla prin ce greutati au trecut parintii lui, copii fiind, reuseste sa anticipeze anumite etape ale evolutiei sale. Daca-i expui copilului greselile ii dai prilejul sa analizeze diverse situatii prin ochii sai si ii permiti sa isi formuleze propriile decizii.

Nu confunda inteligenta cu maturitatea

Un copil inteligent nu inseamna un copil matur. De multe ori, parintii uita acest aspect. Dezvoltarea fizica si intelectuala nu are legatura cu dezvoltarea emotionala.

Ce e de facut: Lasa-ti copilul sa fie copil. Urmareste ce fac ceilalti copii de varsta lui si permite-i libertatea de a face lucruri copilaresti, de a explora si astfel ii vei incuraja maturizarea emotionala.

Faci lucrurile pentru care ii tii morala

Stii lucrurile acelea pentru care iti certi copilul? Le faci si tu? Daca raspunsul este da, e timpul sa schimbi ceva.

Ce e de facut: Copiii invata mai mult copiind parintii decat facand ceea ce le spun acestia. Asa ca, data viitoare cand ai de gand sa treci pe rosu, sau spui minciuni, ai grija! Cineva te urmareste indeaproape si va face exact ca tine.

Sursa: sfatulparintilor.ro 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img