vineri, 19 aprilie, 2024

7 greseli de evitat de la proba practica a examenului auto: incepatori, luati notite!

Distribuie:

Publicat:

Scoala de soferi a fost, pentru fiecare dintre noi, cel mai frumos moment din viata noastra, dar si cel mai stresant. Eu unul am invatat cartea de legislatie si am citit-o de vreo trei ori din coperta in coperta. Ma simteam mai ceva ca la un examen pentru scoala. Cu toate astea, am dat proba teoretica de doua ori. Emotiile joaca un rol foarte important, dar sunt nocive daca sunt prea multe. Cine spune ca a dat examene fara emotii vrea sa para important. Nu exista om fara emotii. Nu va lasati descurajati, mai ales daca sunteti in prag de a obtine permisul.

Nici proba practica nu este cea mai usoara. Chiar daca stii ce trebuie sa faci, tot vei face greseli pentru ca este prima oara cand conduci cu un examinator si pentru ca iti spui in minte sa nu gresesti. Sfatul meu este sa-l tratati pe examinator ca pe oricare alta parsoana si prezenta lui sa nu va creeze emotii si mai mari decat oricum aveti.

Am sa va vorbesc despre 7 greseli comune pe care toti le-am facut atunci cand am fost supusi probei practice a examenului auto. La finalul articolului, voi, cei care sunteti nerabdatori sa tineti bucatica de plastic roz in mana, ar trebui sa plecati la examen cu lectia invatata si cu mai multa incredere in voi.

1. Viteza
Trebuie sa ai o viteza potrivita in functie de zona in care trebuie sa conduci. Trebuie sa fii atent la indicatoare – asa dai dovada ca stii si povestea din spatele lor. Trebuie sa fii atent la treapta de viteza in care se afla masina si nu cumva sa mergi cu masina subturata sau supraturata – ar putea fi un indice de punctare.

Daca va ganditi sa circulati lent doar pentru ca in dreapta voastra se afla un organ al Politiei Romane… va spun ca s-ar putea sa nu-l impresionati deloc, ba chiar sa-l faceti sa va scada puncte. Fiecare organ examinator isi doreste ca viitorul sofer ce se afla la volan si sustine proba practica sa stie sa se descurce in trafic, sa pastreze ritmul traficului, iar asta nu inseamna sa intreci limitele de viteza sau sa mergi mult sub ele.

2. Pozitia mainilor pe volan
Nu exista o regula pentru cum sa-ti asezi mainile pe volan si cum sa manuiesti volanul, insa exista o regula de bun simt care iti cere sa nu te crezi prea smecher la volan, chiar daca stii sa conduci foarte bine.

Probabil ca tii pasul cu traficul, nu-ti moare motorul si cunosti semnele de circulatie, iar organul examinator este impresionat. Insa nu ai toate simturile ascutite in ceea ce priveste controlul unei masini, asa ca trebuie sa asezi ambele maini pe volan.

Nu-ti spun sa te ancorezi de volan de parca ar fi ultimul lucru din viata ta, insa nici pozitia nonsalanta cu o mana pe volan si una pe schimbator nu este prea ok pentru un incepator. Vi deprinde aceste abilitati mai tarziu si vei vedea ca, in timp, nu va mai trebui sa tii ambele maini pe volan in permanenta.

bAtunci cand urmeaza o intersectie, nu trebuie sa te panichezi. Nu-i vei spune organului examinator decat ca nu esti inca pregatit sa conduci. Ei bine… pregatiti, la inceput, nu suntem niciunul, insa trebuie sa stim sa recunoastem o intersectie, sa incetinim, sa oferim prioritate daca este cazul si sa cunoastem regulile de baza aplicabile in cazul unui asemenea caz.

Ar fi bine sa nu ne emotionam si sa privim in oglinzi, sa ne asiguram si sa semnalizam. Asta cu siguranta il va impresiona pe organul examinator.

4. Schimbarea directiei de mers
Schimbarea drectiei de mers presupune semnalizare si atentie. Trebuie sa utilizam oglinzile din dotare a masinii pe care conduce, trebuie sa ne asiguram vizibil, nu doar sa aruncam cu ochiul.

Toate lucrurile astea tin de simturile pe care le avem in momentul in care conducem si, asa cum am spus si mai sus, la inceput nu ai dezvoltate toate aceste simturi, de aceea trebuie sa le exersezi temeinici pentru a le putea face parte din rutina de condus.

5. Manevrele de parcare
Nu te grabeste nimeni la examen. Evident, nu e ok nici sa petreci 30 de minute pentru o parcare laterala, insa nu trebuie nici sa-ti iasa in primele 2 minute. Aminteste-ti ca esti incepator. Daca ai in minte pasii de la cursuri, repeta-i cu voce tare. Nu se va supara nimeni.

Incearca sa efectuezi parcarile fara emotii. Nu este un concurs de cea mai rapida parcare si, de principiu, nu este un concurs.

6. Pornirea de la intersectii sau de la trecerea de pietoni
Partea aceasta a fost grea si pentru mine. Nu pentru ca nu as fi stiut cum se face. Toti stim tehnica, dar emotiile ca ti-ar putea muri motorul sunt imense, asa ca… iti moare motorul.

Ai incredere in tine si practica tehnica astfel incat sa nu lasi motorul sa se piarda. De cele mai multe ori se intampla asta atunci cand iti tremura picioarele foarte tare. Mie asa mi s-a intamplat. Incearca sa fii calm. Tine minte ca trebuie sa introduci in treapta I de viteza la fiecare plecare de pe loc.

7. Asigurarea in oglinzile retrovizoare
Am spus asta undeva intr-un punct mai sus, insa vreau sa pun accent pe ea si sa va repet ca: neasigurarea se depuncteaza, iar pe langa depunctare poate duce la catastrofe mari atunci cand incepi, in sfarsit, sa conduci masina personala.

Asigurarea va trebui sa fie facuta vizibil pana devine automatism. Cand spun vizbil ma refer la faptul ca, desi poate parea ciudat, organul examinator trebuie sa vada efectiv ca intorci capul in stanga si in dreapta sa privesti in oglinzi, dar si in cea de sus.

Asta va trebuie sa faci si cand conduci singur pana ce nu vei mai simti ca o faci si iti va intra in reflex.

Cu totii am incalcat una din aceste 7 greseli atunci cand am sustinut proba practica a permisului auto, deci a trebuit sa mai venim o data cu dosarul in mana si fara emotii.

Fara emotii iti doresc si tie sa te prezinti… poate doar cu cele constructive. Drumuri bune!

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img