sâmbătă, 20 aprilie, 2024

7 mituri despre par pe care le poti da uitarii

Distribuie:

Publicat:

Ne straduim in fel si chip sa avem un par frumos, il tundem, il vopsim, folosim tratamente de styling – folosim orice ii ofera un plus de vitalitate. Însa sunt oare nocive obiceiurile noastre de ingrijire. Hai sa separam faptele de fictiune!

Uscatul in mod natural este mai benefic pentru par decat folosirea feonului

Un studiu a semonstrat ca este adevarat: zvantarea parului cu uscatorul cauzeaza degradarea suprafetei firului, insa si uscarea naturala poate fi daunatoare prin frecarea firelor. Atunci cand parul este expus la umiditate o perioada mai lunga de timp (de exemplu, o ora, cam cat ii ia sa se usuce singur), parul se umfla si pune presiune pe proteinele ce ar trebui sa protejeze firul de par. Cea mai buna solutie e sa usuci parul partial cu feonul, iar apoi sa il lasi sa se zvante de la sine.

Matreata e sinonima cu un scalp uscat

Adevarul e chiar opusul acestei propozitii. Matreata e cel mai adesea cauzata de o bacterie care prospera intr-un mediu umed. Deci, daca te ingrijorezi ca spalarea zilnica a parului iti cauzeaza matreata prin uscarea excesiva a scalpului, afla ca nu e cazul. Cel mai bine cere ajutorul unui farmacist pentru a trata aceasta problema.

Tunsul parului o data la sase saptamani il ajuta sa creasca mai repede

Ar fi bine daca ar fi asa… insa cresterea parului se intampla de la nivelul scalpului. Drept urmare, frecventa cu care te tunzi nu are nici o legatura cu viteza de crestere a firului de par. Motivul pentru care acest mit e atat de vehiculat e ca tunsul regulat previne despicarea firelor – o problem cu care oricine se confrunta atunci cand incearca sa-si lase parul sa creasca. Ideal e sa iti tai varfurile cel putin o data la trei luni, daca iti doresti un par cu aspect sanatos.

Stresul cauzeaza albirea parului

Ritmul de pierdere a pigmentului din par este predeterminat genetic in cea mai mare parte, insa o contributie importanta a are procesul de imbatranire. Totusi, in acest mit exista si un sambure de adevar. Stresul contribuie la caderea parului, iar dupa o anumita varsta, acesta ar putea creste fara melanina, adica alb.

Clatirea parului cu apa rece sigileaza cuticula

Stilistii clatesc adesea parul cu apa rece la finalul spalatul sub pretextul ca astfel se va sigila cuticula, iar parul va reflect alumina mai puternic. Problema in aceasta teorie este ca parul nu contine celule vii, drept urmare, nu poate reactiona la apa calda sau rece. Daca iti doresti suvite lucioase, investeste intr-un balsam de calitate.
 

Cu cat iti perii mai mult parul, cu atat mai sanatos va fi

Sigur, periajul ajuta la distribuirea uleiurilor natural pe lungimi, insa sebumul nu este neaparat benefic parului. De fapt, periatul in exces poate slabi firele de par iar in timp poate duce la ruperea lor. Piaptana parul doar atunci cand e nevoie si cu delicatete.

Trebuie sa alternezi sampoanele pentru ca dupa mai multe folosiri, acestea nu-si mai fac efectul

Adevarul e ca sampoanele diferite ofera rezultate diferite. Unele poate contine protein pentru a conferi un plus de volum, iar altele pot avea la baza ulei de jojoba pentru a hidrata firele uscate. Totul e relativ. Alegerea samponului se face in functie de starea actuala a parului si de efectul dorit. Spre exemplu, daca e proaspat vopsit este posibil sa preferi un produs care hidrateaza, chiar daca de obicei folosesti un tampon care ii sporeste densitatea.

sursa: elle.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img