vineri, 19 aprilie, 2024

7 vaccinuri sunt absolut necesare potrivit OMS

Distribuie:

Publicat:

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda efectuarea obligatorie a sapte vaccinuri, pentru difterie, pertusis, tetanos, rujeola, rubeola, oreion si poliomielita si atrage atentia ca scaderea imunizarii creste riscul aparitiei de epidemii.

Expertii din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii au afirmat ca in Romania, cel putin, ar trebui sa fie obligatorie vaccinarea impotriva bolilor precum pertusis, tetanos, rujeola, rubeola, oreion si poliomielita.

La aceste vaccinuri, s-ar putea adauga cele pentru meningococ, pneumnococ, Haemophilus influenzae, Human Papilloma Virus (HPV), hepatita B si tuberculoza, in functie de posibilitatile tarii respective si de realitatile din teren.

Nevaccinarea duce la epidemii
Expertii OMS au mai aratat ca scaderea imunizarii duce la epidemii cu consecinte grave, inclusiv decese printre copii. Rujeola si rubeola erau pe cale de a fi eradicate, dar nu s-a reusit tocmai din cauza refuzului de a vaccina copiii.

Concluzia evenimentului a fost aceea ca specialistii trebuie sa comunice mai bine iar populatia sa caute surse credibile de infromare, nu doar sa asculte vocile antivaccinare.

Vaccinarea salveaza vieti
In prezent, sunt doua urgente majore de sanatate publica: epidemia de ebola si reaparitia poliomielitei in Asia si pericolul ca boala sa revina si pe continentul european.

In Europa, OMS urmareste cresterea acoperirii vaccinale la un nivel de peste 95%, nivel considerat singurul care poate garanta eliminarea unor boli precum rujeola si rubeloa si mentinerea zonei libera de poliomielita, in vederea eradicarii in urmatorii ani.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img