joi, 28 martie, 2024

A adus pe lume doi copii si credea ca totul va fi perfect. Concubinul acestei tinere avea sa schimbe totul. “A ajuns la noi traumatizata”

Distribuie:

Publicat:

• O frumoasa poveste de dragoste dintre doi adolescenti s-a terminat din cauza dependentei de substante interzise si din cauza violentei • O tanara in varsta de 22 de ani a fugit de acasa pentru ca nu mai suporta comportamentul concubinului ei • A fost batuta, chinuita, umilita, dar astazi este linistita alaturi de cei doi copii • Isi creste copiii intr-un mod frumos si incearca sa faca orice pentru a le oferi tot ce e mai bun • Viata ei s-a schimbat de cand a plecat departe de tatal copiilor si de familia acestuia • Tanara spune ca cel mai scump lucru de pe lume sunt copiii ei

Alina, in varsta de 22 de ani, este mama a doi copii de doi, respectiv patru ani. In urma unei relatii de concubinaj, din cauza starii permanente de tensiune si pe fondul consumului de substante interzise al tatalui celor doi copii, legatura dintre cei doi parteneri s-a deteriorat, mama reusind sa plece de acasa cu unul dintre copii, in alta localitate, incercand sa ia viata de la capat. Avand o conditie sociala precara si lipsita de resurse de orice fel, de la cele materiale pana la cele emotionale, si neavand stabilitate pe niciun plan, mama copiilor a solicitat ajutor. Prin urmare, cazul a intrat in atentia Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, mama aflandu-se, in prezent, in Centrul "Maternus".

A vazut in el o cale de scapare de la casa de copii

Alina a fost data in asistenta maternala si la varsta de 14 ani l-a cunoscut pe actualul tata al celor doi copii. A vazut in el o salvare, pentru a putea parasi centrul de plasament unde a fost abandonata de mama. Tot atunci, la 14 ani, s-a mutat alaturi de iubitul ei si de familia acestuia.

"Nu pot sa zic ca il iubeam neaparat, a fost un motiv bun sa ies din centrul de plasament si sa incep o viata noua alaturi de cineva. Mi se parea o idee buna, mai ales ca el traia cu parintii lui si nu m-am gandit ca nu voi fi in siguranta. La inceput chiar era bine, ne intelegeam, nu era vorba de violenta fizica sau verbala, cred ca de aceea mi-am si dorit copii cu el. Dar lucrurile s-au inrautatit pe parcurs", spune Alina.

Un copil cu doi copii

Concubinul Alinei, un tanar cu doar cativa ani mai mare decat aceasta, a inceput sa consume substante interzise inca de cand fata era insarcinata cu primul copil, avand 18 ani.

"Aveam zile cand nu aveam ce pune pe masa sa mancam, nu aveam cum sa le dam copiilor sa manance. Iar eu ma duceam prin sat si intrebam oamenii daca nu au ceva de lucru cu ziua. Spalam scari, faceam curat, duceam gunoiul, faceam orice pentru 50 de lei ca sa le dau mancare copiilor mei. El lucra la fier, venea acasa, imi lasa 20-30 de lei si disparea cu zilele, nu mai stiam nimic de el. Venea acasa drogat, nu ma puteam intelege deloc cu el. Nici cand era treaz nu puteam vorbi cu el, ma scuipa, ma injura, ma batea. Parintii lui vedeau tot ce mi se intampla si ma aparau cand puteau. Eu ii vedeam ca pe parintii mei si cand imi facea rau, ma duceam la ei. Ei imi spuneau mereu sa plec, ca de ce stau daca vad ca isi bate joc de mine. Am sperat pana in ultima secunda ca va fi bine, ca ne vom creste copiii impreuna. Dar cand am vazut ca tot ce avea in cap erau drogurile si ca incepuse sa ma bata de fata cu copiii, in timp ce ei tipau si plangeau ca sa ma lase in pace, am hotarat sa fug", adauga Alina.

Nu are sprijin din partea familiei

Crescand intr-un centru de plasament, la 15 ani nu avea pe nimeni. Singurul om care i-a fost alaturi a fost chiar concubinul ei. "Eu am cunoscut-o pe mama mea, stiu cine este, dar nu am nicio legatura cu ea. Eu nu stiu nimic de ea, ea nu stie nimic de mine. Cand mi-a fost greu, nu aveam la cine sa apelez. De asta m-am complacut in aceasta situatie, de a sta cu acest om timp de opt ani. Ma resemnasem, am zis ca asta e viata mea, eu sunt cine sunt si am un acoperis deasupra capului datorita lui. De aceea am indurat atatea, pentru copiii mei. Si in parintii lui am vazut familia pe care eu nu am avut-o niciodata si am crezut ca voi primi intelegere si sprijin. Dar nu am mai putut sa suport conditiile in care eram tratata. Actele copiilor mi le-a luat si le-a ascuns, ca sa fie sigur ca nu fug. Nu le-am gasit, asa ca am plecat fara ele. M-am urcat in tren cu un singur copil, pentru ca nu puteam cu ambii, fiind foarte mici si am plecat in lume, nu stiam unde merg pentru ca nu aveam nicio destinatie. Voiam sa fiu cat mai departe de locul ala. Am ajuns intr-o gara dintr-un oras indepartat si am coborat din tren. Am sunat la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului din orasul respectiv si, neavand niciun act de indentitate la mine, dar spunandu-le ca sunt domiciliata in Iasi, m-au trimis aici, la Centrul «Maternus». La scurt timp dupa ce am ajuns aici si s-a instituit masura de protectie, s-au intreprins demersuri pentru a aduce si celalalt copil alaturi de mine", mai spune Alina, mama celor doi copii.

Ajutorul este neconditionat din partea institutiilor

Pe langa serviciile de care beneficiaza in Centrul "Maternus", adica integrarea profesionala si sociala a mamei, suport psihologic si moral, autonomie si formarea deprinderilor de viata independenta, Alina este ajutata suplimentar. "Le oferim servicii si cu ajutorul ONG-urilor, care aplica servicii complementare, le sprijinim cat de mult putem. Si din cauza faptului ca mama nu detinea acte de identitate valabile, a fost ajutata si in acest sens. Masura de protectie a fost motivata de faptul ca, in familia extinsa, nu s-a gasit nicio persoana resursa care sa o sprijine. Alina este o fata buna, care incepe sa planga numai la gandul de a-si abandona copiii. A spus de multe ori ca daca si-ar da copiii, ea ar ramane goala pe interior, fara inima. De aceea, toata lumea o sustine sa ii pastreze si toata lumea este fascinata de cat de bine isi creste copiii, de grija pe care o are pentru ei si de dragostea pe care le-o ofera micutilor. Cat despre concubin, noi am incercat reintegrarea mamei in acel mediu, am incercat sa vorbim cu el si sa ii explicam ca este foarte grav ce face, dar ne-am dat seama ca este in zadar si ca nu exista nici macar o sansa ca aceste suflete sa se intoarca de unde au plecat, adica intr-un spatiu periculos si fara principii", declara Dora Pandelea, directoarea Centrului "Maternus".

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img