marți, 23 aprilie, 2024

A inceput procesul istoric din SUA, in cazul mortii lui George Floyd – Procuror: DereK Chauvin si-a tradat juramantul de politist

Distribuie:

Publicat:

 

Derek Chauvin "şi-a trădat" jurământul de poliţist şi "a folosit în mod excesiv şi iraţional forţa" împotriva afro-americanului George Floyd, a declarat luni procurorul Jerry Blackwell, în deschiderea judecării de fond în acest proces istoric din SUA, relatează AFP, potrivit AGERPRES.

"Vom demonstra dincolo de orice dubiu rezonabil că Chauvin este departe de a fi nevinovat", le-a spus el juraţilor, reamintind că poliţistul a stat timp nouă minute şi 29 de secunde cu genunchiul pe gâtul lui Floyd, în ciuda rugăminţilor acestuia.

El le-a arătat apoi un video cu această dramă, înregistrat de o trecătoare. În această înregistrare, care a făcut înconjurul lumii, George Floyd gâfâie şi spune că nu poate respira, după care îşi pierde cunoştinţa.

Imaginile cu calvarul său au stârnit apoi manifestaţii uriaşe la Minneapolis, New York, Seattle, dar şi în Asia, Europa şi în alte părţi ale lumii. În ciuda acestei mobilizări, acest proces "nu este procesul poliţiei sau al metodelor poliţieneşti", a insistat procurorul.

În opinia acestuia, poliţiştii "fac o muncă grea şi trebuie uneori să ia decizii într-o fracţiune de secundă". Însă, a continuat el, "aici nu s-a întâmplat aşa", pentru că scena a durat "479 de secunde, nu o fracţiune de secundă".

Anterior, juraţii care vor discuta soarta lui Chauvin, poliţistul alb acuzat de uciderea lui Floyd, au depus jurământul.

Sub privirile poliţistului, judecătorul Peter Cahill le-a explicat celor 12 juraţi şi celor doi supleanţi regulile pe care trebuie să le urmeze în următoarele trei sau patru săptămâni, printre care să nu discute despre dosar şi să evite mass-media.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img