sâmbătă, 20 aprilie, 2024

A murit cel mai chibzuit miliardar, fondatorul IKEA, Ingvar Kamprad

Distribuie:

Publicat:

IKEA a anuntat decesul fondatorului companiei, Ingvar Kamprad, la varsta de 91 de ani, dupa o lupta scurta cu o boala grea.  Reprezentantii companiei sale il descriu ca fiind "cel mai mare antreprenor al secolului XX”. Din primele informatii, miliardarul a murit in resedinta sa din Smaland, scrie BBC. In ciuda averii sale uriase, Kamprad si-a creat reputatia unui miliardar chibzuit cu banii. fiind cunoscut ca o persoana cam zgarcita. Prefera sa mearga cu metroul la lucru, iar masina pe care o conducea era un Volvo vechi, potrivit relatarilor din presa suedeza.

“Nu cred ca am purtat vreodata haine care sa nu fi fost cumparate la mana a doua. Vreau sa dau un exemplu bun” a explicat Ingvar Kamprad in cadrul unui documentar care a fost difuzat de canalul suedez TV4. 

In 2012, a ajuns in atentia presei dupa ce a declarat ca o factura de 22 de euro, pentru un tuns in Olanda, i-a depasit bugetul prevazut pentru acest lucru si ca prefera sa se tunda in tarile in curs de dezvoltare precum Vietnamul. Kamprad a inceput sa faca bani din comert inca din adolescenta cand, calare pe o bicicleta a inceput sa vanda chibrituri, a continuat cu stilouri, felicitari de Craciun si pesti. In 1943 a fondat IKEA la varsta de 17 ani incepand sa vanda diverse bunuri de consum precum pixuri, portofele, rame de tablou, fete de masa sau ceasuri. De abia in 1947 a inceput sa vanda piese de mobilier. In anii ’70 s-a mutat, pentru a evita taxele din Suedia, in Danemarca, iar apoi in localitatea elvetiana Epalinges, insa din 2014 s-a intors in Suedia.

Incepand cu 2010, Ingvar Kamprad s-a retras treptat de la carma companiei pentru a le face loc celor trei fii ai sai.

Despre Ingrad se mai spune ca a fost membru al miscarii pro-fasciste din Suedia in 1942. Este se pare si motivul pentru care a dublat donatiile companiei sale de caritate la aproape 100 de milioane de lire sterline si si-a rugat angajatii sa-l ierte. Un fost asistent executiv, Johan Stenebo, a scris intr-o carte despre Kamprad ca acesta se considera un om al poporului, un fost alcoolic dislexic si usor stupid. Cu toate acestea, subliniaza Stenebo, ramane un om incredibil de clar, cu o minte ascutita, atenta la cel mai mic detaliu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img