joi, 28 martie, 2024

Aceasta este cea mai sigura metoda pentru dezghetarea carnii. Bacteriile nu se vor dezvolta daca tii cont de un singur lucru

Distribuie:

Publicat:

Cea mai buna metoda pentru a dezgheta carnea este sa o scoateti din congelator si sa o lasati in frigider.

In acest mod va sta la o temperatura constanta, potrivita, iar bacteriile nu vor putea sa se dezvolte. Potrivit Departamentului pentru Agricultura a Statelor Unite ale Americii, daca dezghetati carnea in acest mod o puteti chiar recongela daca nu mai vreti sa o gatiti din nou.

Decongelarea si recongelarea de alimente este o greseala, dupa cum afirma nutritionistii. In momentul decongelarii oricarui tip de aliment, acesta trebuie preparat imediat pentru a nu-si pierde din propietati si, totodata pentru a nu se contamina cu diferiti germeni.

“Este o greseala sa decongelam si iar o bagam in frigider. Exista si niste termene, nu poti sa mananci carnea tinuta la congelator cu lunile. Sunt zone geografice, unde se taie pasarile, porcul, se pun la congelator si se mananca de acolo jumatate de an. O carne congelata pana la un an nu mai este la fel de buna din punct d evedere nutritiv. Congelarea si recongelarea este o mare greseala. In momentul in care ai decongelat-o, in acea perioada exista riscul sa se contamineze. A doua oara cand am luat-o, poate sa ne produca infectii intestinale, mai ales daca este sezonul de vara. Asemenea practica este gresita. Un produs pe care l-am decongelat trebuie consumat.

Pe langa alimente, lunmea congeleaza si alte produse, patrunjelul sau legumele. Parerea noastra este ca legumele congelate sunt cu mult mai bune decat cele conservate, pentru ca ele isi pastreaza calitatile nutritive. Calitatile nutritive scad in momentul in care un preparat este in conserva.”, a spus conf.dr. Gabriela Negrisanu, medic primar Clinica de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Spitalul Judetean.

Alimentele cu termen scurt de garantie nu sunt un pericol pentru organism

Alimentele cu termen scurt de garantie nu sunt un pericol pentru organism daca ele sunt consumate in timp sau daca sunt congelate. “Daca el expira in 2-3 zile si comerciantul este corect, nu a schimbat etichetele nu se intampla nimic. Ei isi iau o marja de siguranta, poate mai este valabil si inca o sapatamana, mai ales ca se pun si adititi care sa il mentina prospat. Daca ai luat carnea care nu este congelata si expira in 24-48 de ore. Punand-o la congelator, ea practic se sterilizeaza, nu se intampla nimic rau. Asta in ideea ca totul se intampla corect, ma refer la etichetare si nu s-au facut tot felul de smecherii.”, a spus conf.dr. Gabriela Negrisanu, medic primar Clinica de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Spitalul Judetean.

Alimentele si legumele se tin la congelator doar cateva luni

Nutritionistii recomanda sa nu tinem la congelator alimentele si legumele mai mult de cateva luni. “De exemplu pestele maximum 3 luni, dupa acestea nu este ok. Pestele se degradeaza cel mai repede. Legumele si carnea, maximum 6 luni. Nu este de dorit sa mananci un produs care a stat congelat 1 an sau 2. Atunci se produc niste modificari si din punct de vedere nutritiv nu mai este la fel de bun.,  a spus conf.dr. Gabriela Negrisanu, medic primar Clinica de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Spitalul Judetean.

Alimentele congelate mai mult timp isi pierd valoarea nutritiva

Congelarea prelungita isi pierde din valoarea nutritiva, modificandu-se aminoacizii si proteinele. Mancarea congelata poate sa aibe efecte nocive asupra ficatului, pot sa apara diverse forme de steatoza hepatica, steatofibroza, precum si forme de hepatopatii. Mancarea este bine sa o consumam proaspata fiindca isi pastreaza vitaminele si mineralele.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img