vineri, 26 aprilie, 2024

Acesta este cel mai frecvent tip de cancer din România. Cine este mai expus bolii

Distribuie:

Publicat:

Peste 12.000 de români sunt diagnosticați în fiecare an cu cancer pulmonar. Depistarea din vreme înseamnă opțiuni mai bune de tratament și o calitate mai bună a vieții. Românii întârzie să meargă la medic pentru că nu cunosc simptomele și le e teamă de un diagnostic grav.

Cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer din România,  cauzează anual cele mai multe decese și cei mai mulți ani de viaţă pierduți prin decese premature. Aceste statistici ar putea fi însă schimbate prin prevenție (renunțarea la fumat) și îmbunătățirea traseului pacientului, prin depistare precoce și inițierea tratamentului cât mai rapid după diagnostic. Un cancer pulmonar depistat în stadii incipiente înseamnă mai multe opțiuni de tratament, mai multe șanse de supraviețuire și o calitate mai bună a vieții.  

În lipsa unor programe de screening pulmonar și a unui plan de acțiune dedicat acestui tip de cancer, primul pas trebuie să îl facă pacientul (sau familia lui) – să își dea seama că e ceva în neregulă, să recunoască simptomele și să meargă la medicul de familie.

COntinuarea pe clicksanatate.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img