marți, 16 aprilie, 2024

Acestea sunt cele 8 vitamine indispensabile organismului tau

Distribuie:

Publicat:

Chiar daca toamna a debutat cu temperaturi destul de ridicate, specfice mai degraba sezonului cald, lucrurile s-au schimbat radical in ultimele zile. Vremea capricioasa, care s-a instalat furtunos, nu ne da batai de cap numai atunci cand vine vorba de vestimentatie, ci mai ales cand discutam despre sanatate. Organismul nostru este afectat de schimbarile bruste de temperatura. Sistemul imunitar se slabeste in fata frigului si a temperaturilor tot mai scazute, care insotesc unul dintre cele mai imprevizibile anotimpuri. Tocmai de aceea este important ca, pe langa o alimentatie sanatoasa si un stil de viata cat se poate de activ, sa asiguram corpului nostru doza optima de vitamine de care are nevoie pentru a functiona la capacitate maxima zi de zi.

Complexul de vitamina B se numara printre categoriile de nutrimente necesare bunei functionari a organismului uman. Acest conglomerat vitaminic cuprinde 8 substante esentiale sanatatii noastre, respectiv: B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (niacina), B5 (acid panotetic), B6 (piridoxina), B7 (biotina), B9 (acid folic) si  B12 (ciancobalamina), fara de care sistemul nostru imunitar ar deveni vulnerabil, favorizand aparitia unor afectiuni care pe termen lung ne pot da mari batai de cap.

Vitamina B1 (tiamina)

Despre vitamina B1 se spune ca mai este cunoscuta si ca “vitamina bunei dispozitii” sau “vitamina performantei intelectuale”. Tiamina aduce o serie de beneficii sistemului nervos: protejeaza tesuturile, favorizeaza circulatia sangvina, asigura cresterea randamentului intelectual si, alaturi de celelalte 7 vitamine, poate scadea cu pana la 7% riscul unui accident vascular cerebral. In plus, aceeasi vitamina B1 reprezinta o sursa naturala de energie pentru organismul nostru, protejandu-l impotriva efectelor toxice ale radicalilor liberi (factorii de mediu nocivi), fiind de asemenea necesara pentru functionarea optima a intregii musculaturi. Printre alimentele cu un continut bogat in B1, se numara: salata verde, sparanghelul, telina cruda, porumbul, spanacul, semintele de floarea soarelui crude, mazarea, rosiile, vinetele, ardeiul gras rosu, broccoliul.

Vitamina B2 (riboflavina)

Vimtaina B2, sau riboflavina, contribuie la cresterea si dezvoltarea normala a tesuturilor, asigurand o piele radianta, par puternic si unghii rezistente, fiind de asemenea importanta pentru mentinerea unei acuitati vizuale ridicate. Un aport consistent de Vitamina B2 le este recomandat mai ales sportivilor si celor care duc o viata destul de agitata, activa si care se regasesc deseori in situatii de stres. Riboflavina are un rol antioxidant si, potrivit studiilor realizate de Institutele Nationale de Sanatate, ne fereste de migrene si de anemiile specifice anotimpurilor de tranzitie. Vitamina B se gaseste in lapte si produse lactate, ovaz, ficat de vita, hrisca, oua si carne de porc.

Vitamina B3 (niacina)

Contribuie la functionarea optima a aparatului digestive si a sistemului nervos. Niacina previne si calmeaza migrenele, regleaza colesterolul in organism, amelioreaza durerile cauzate de ulcer si combate halena (mirosul neplacut al gurii). Insa cea mai importanta functie pe care vitamina B3 o indeplineste in organismul nostru este cea legata de stoparea aparitiei pelagrei (dermatita fotosensibila, dementa si diaree). Niacina are efect antioxidant si contribuie la procesul natural de detoxifiere al organismului. Alimente cu un continut bogat in vitamina B3: ton, ciuperci Crimini, piept de pui, sparanghel, somon (gatit la cuptor), piept de curcan, creveti, mazare verde, morcovi, conopida, seminte de mustar.

Vitamina B5 (acid pantotenic)

Alaturi de celelalte vitamine care compul intregul complex de vitamina B, acidul pantotenic contribuie la metabolizarea glucidelor si joaca un rol esential in producerea hormonilor antistres. Carenta de acid pantotenic poate conduce la tulburari neurologice si tulburari digestive (stari de greata, voma, flatulenta), vitamina B5 dovedindu-si totodata eficienta in intarirea sistemului imunitar. Printre alimentele cu un continut ridicat de vitamina B5 se numara: conopida, broccoli, varza, seminte de floarea soarelui crude, rosii, capsune, grapefruit, iaurt, oua si porumb.

Vitamina B6 (piridoxina)

Vitamina B6 asigura buna functionare a sistemului nervos, fortifica sistemul imunitar, activand enzime necesare sanatatii noastre generale, piriodoxina fiind totodata necesara pentru asimilarea magneziului in organism. Carenta de vitamina B6 determina aparitia dermatitei seboreice, afecteaza functionarea normal a tesutului muscular si poate duce la instalarea starilor de nervozitate, de insomnie, anemie, depresii si irascibilitate. Printre alimentele bogate in vitamina B6 amintim pestele, galbenusul de ou, alunele nesarate, bananele, cerealele, spanacul, varza, merele si strugurii.

Vitamina B7 (biotina)

Principala functie a biotinei consta in metabolizarea carbohidratilor, grasimilor si proteinelor, ceea ce inseamna ca iti reda energia si buna dispozitie de care ai atata nevoie mai ales in zilele mohorate si friguroase specifice sezonului rece. In al doilea rand, vitamina B7 aduca o serie de beneficii pielii si parului, prevenind formarea ridurilor premature si impiedicand caderea parului. Cele mai bune surse naturale de vitamina B7 sunt carnea de pasare, pestele, lactatele, legumele, fructele (proaspete si uscate) si ovazul.

Vitamina B9 (acid folic)

Vitamina B9, sau acidul folic, este vitala corpului uman intruca asigura producerea si regenerarea ADN-ului si ARN-ului, mentinand in acelasi timp sanatatea celulelor nervoase si musculare. Lipsa necesarului de vitamina B9 in organism poate duce la anemii, iritabilitate, tulburari nervoase si chiar si la scaderea memoriei, aceasta substanta asigurand o activitate cerebrala optima. De asemenea, acidul folic are un efect calmant, previne arteroscleroza si favorizeaza cresterea parului. Bineinteles, acidul folic este foarte important pentru femeile insarcinate, prevenind malformatiile congenital si defectele de tub renal.

Alimentele bogate in acid folic sunt: ficatul de vitel, crevetii, scoicile, somonul, muschiul de vita, varza alba si de Bruxelles, sfecla, banana.

Vitamina B12 (ciancobalamina)

Vitamina B12 contribuie la producerea globulelor rosii, precum si la functionarea optima a sistemului nervos central, imbunatatind capacitatea de concentrare. De asemenea, este recomandata in tratamentul anemiei, precum si in tratarea profilaxiei. Unde gasim vitamina B12? In ficat si in preparatele din ficat de vitel, creveti, scoici, somon, muschi de vita, cod, iaurt, lapte de vaca si oua.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img