joi, 28 martie, 2024

Acordul nuclear iranian: Şefa diplomaţiei UE susţine că acesta ”trebuie păstrat”; Kremlinul îl consideră ”fără alternativă”

Distribuie:

Publicat:

Actualul acord nuclear iranian funcţionează şi ''trebuie păstrat'', a afirmat miercuri Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe şi politica de securitate, Federica Mogherini, în timp ce SUA şi Franţa au declarat că doresc să lucreze la un nou acord, relatează AFP.

''Ce se va întâmpla în viitor, vom mai vedea. Dar există deja un acord, el funcţionează, trebuie păstrat'', a pledat Mogherini, la sosirea la conferinţa donatorilor pentru Siria la Bruxelles.

În timpul unei reuniuni a miniştrilor de externe ai UE în 16 aprilie la Luxemburg, şefa diplomaţiei europene a exclus ''de a pune în discuţie implementarea angajamentelor luate în cadrul acordului încheiat cu Teheranul în domeniul nuclear''.

Preşedintele american, Donald Trump, şi omologul său francez, Emmanuel Macron, şi-au exprimat marţi dorinţa să ''lucreze'' împreună la un nou acord, provocând imediat o reacţie critică de neacceptare din partea preşedintelui iranian, Hassan Rohani.

De asemenea Kremlinul a declarat miercuri, prin vocea purtătorului său de cuvânt Dmitri Peskov, că actualul acord nuclear cu Iranul este ''fără alternativă'', potrivit AFP.

''Ne pronunţăm ca acordul să fie menţinut în starea sa actuală. Credem că, pentru moment, el este fără alternativă'', a afirmat Peskov într-o conferinţă de presă.

''Acordul în starea sa actuală este rezultatul eforturilor diplomatice ale mai multor state'', a mai spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului. ''Întrebarea este dacă e posibil în situaţia actuală de a reface o muncă care a fost încununată de succes'', a adăugat Peskov.

Acordul a fost încheiat în 2015 după ani de negocieri între Iran şi Grupul 5+1 (Germania, China, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie şi Rusia). Acest text, care a necesitat ani de eforturi, pare astăzi mai fragil ca oricând.

Preşedintele american şi omologul său francez au fost evazivi marţi cu privire la conturul, conţinutul şi consecinţele exacte ale noilor negocieri pentru care pledează.

Luni, europenii s-au arătat divizaţi cu privire la posibilitatea de a impune noi sancţiuni Iranului pentru programul său de rachete pentru a oferi o garanţie preşedintelui american Donald Trump şi pentru a evita încălcarea acordului nuclear cu Teheranul.

Nicio decizie nu a fost luată luni în cadrul reuniunii miniştrilor de externe ai UE la Luxemburg. AGERPRES/

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img