vineri, 29 martie, 2024

Actiune desfasurata de politistii vasluieni pentru siguranta traficului rutier

Distribuie:

Publicat:

În perioda 24-25 octombrie, polițiștii rutieri vasluieni au acționat preventiv-reactiv pe drumurile publice ale județului Vaslui, în vederea prevenirii activității infracționale, creșterii siguranței traficului rutier și prevenirii accidentelor rutiere.

În cadrul activităților au fost verificate peste 215 vehicule și legitimate peste 250 de persoane.

În urma neregulilor constatate, polițiștii au aplicat 154 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste  73.700 lei. Dintre acestea, 152 au fost aplicate pentru încălcări ale O.U.G. nr. 195/2002 (privind circulația pe drumurile publice). De asemenea, au fost reținute 26 permise de conducere și retrase 2 certificate de înmatriculare.

Cauzele care au condus la reținerea permiselor de conducere au fost următoarele : nerespectarea regimului legal de viteză (18), depășirea neregulamentară (5), conducerea sub influența alcoolului (2) și neacordarea de prioritate vehicule (1), iar cauzele care au condus la retragerea certificatelor de înmatriculare au fost : valabilitatea expirată a inspecției tehnice periodice (2).

Cu ocazia derulării acțiunii, s-a constatat și săvârșirea a 2 infracțiuni la regimul rutier, respectiv ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe” .

 

Exemplificăm :

 

Duminică, 25 octombrie a.c., ora 07:00, polițiști din cadrul Biroului Rutier al Poliției Municipiului Bârlad, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe strada Republicii din municipiul Bârlad, au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în județul Galați, condus de către un bărbat de 22 de ani, din comuna Priponești, județul Galați.

 Întrucât conducătorul autoturismului prezenta halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând astfel o valoare de 1,32 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, șoferul a fost condus la spital în vederea recoltării de probe biologice.

 În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice”.

 

**

În aceeași zi, 25 octombrie a.c., ora 10:30, polițiști din cadrul Serviciului Rutier al Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe drumul european DE 581, pe raza localității Sălcioara, comuna Banca, județul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un bărbat de 27 de ani, din comuna Vutcani, județul Vaslui.

Întrucât conducătorul autoturismului prezenta halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând astfel o valoare de 1,30 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, șoferul a fost condus la spital în vederea recoltării de probe biologice.

 În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice”.

 

Polițiștii vasluieni atrag atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, asupra celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice :

 

Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat băuturi alcoolice!

 

Consumul de alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi. De asemenea, alcoolul scade concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.

 

Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani sau amendă, aceasta fiind pedeapsa prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. Totodată, pe timpul cercetării, permisul este reţinut, fără drept de circulaţie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img