sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Activitatea IPJ Vaslui in anul 2015

Distribuie:

Publicat:

Inspectoratul de Politie al Judetului Vaslui este cea mai importanta structura cu atributii in realizarea sigurantei cetateanului la nivel local, avand linii specifice de munca in domeniul prevenirii si combaterii criminalitatii.

OBIECTIVELE INSTITUTIONALE 2015

La inceputul anului 2015, Inspectoratul de Politie al Judetului Vaslui si-a stabilit obiective esentiale necesare indeplinirii misiunii cu care a fost investit:
cresterea gradului de siguranta si protectie pentru cetateni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranta stradala si siguranta rutiera;
prevenirea si combaterea infractionalitatii organizate si transfrontaliere;
asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, coruptiei, contrafacerii de marfuri si a infractiunilor din domeniul achizitiilor publice.
   
REALIZARI IN DOMENIUL DE COMPETENTA

Prevenirea criminalitatii
In anul 2015, politistii vasluieni au desfasurat 43 razii, 2.657 actiuni si 15.205 controale. In cadrul acestor activitati au fost constatate 682 infractiuni, au fost aplicate 49.864 sanctiuni contraventionale, in valoare de 45.659.528 lei si au fost ridicate in vederea confiscarii bunuri in valoare de 532.608 lei.
In exercitarea atributiilor de serviciu, politistii de ordine publica au constatat 42.130 fapte de natura contraventionala, pentru care au fost aplicate sanctiuni in valoare de aproximativ 8.000.000 lei, cele mai multe (40%) pentru incalcari ale normelor de convietuire sociala.

In ceea ce priveste modul de interventie al efectivelor din sistemul integrat de ordine si siguranta publica la incidentele sesizate, in anul care a trecut s-au primit 16.099 de apeluri prin SNUAU 112, realizandu-se un timp de interventie de pana la 10 minute in 77,53% din totalul acestora.

Activitatea de prevenire a criminalitatii a fost desfasurata atat prin structura de cercetare si prevenire a criminalitatii, cat si prin structurile operative si a vizat categoriile cu un grad ridicat de risc de victimizare (minori, tineri, femei si batrani).

In anul 2015 au fost initiate si derulate 2 programe de prevenire si 6 proiecte/campanii de prevenire a criminalitatii:
Programul de prevenire a delincventei juvenile si victimizarii minorilor, cu 3 campanii desfasurate: „Copilarie fara delincventa”, „Vacanta in Siguranta” si „O viata curata”;
Programul de prevenire  a  infractiunilor contra patrimoniului cu trei module:
prevenirea infractiunilor de talharie;
prevenirea furturilor din locuinte;
prevenirea furturilor din societati comerciale.

In cadrul programelor, proiectelor, campaniilor, Compartimentul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii a desfasurat 153 de intalniri cu grupuri tinta, cele mai multe fiind activitati in unitatile de invatamant si ocrotire. Numarul beneficiarilor activitatilor organizate impreuna cu institutiile de invatamant a fost de 6.483 elevi si cadre didactice.

Evolutia situatiei operative in anul 2015
Din numarul total de infractiuni stradale, in procent de 79,82% sunt infractiuni de furt, iar jumatate dintre acestea sunt furturi din autovehicule si de componente din exteriorul acestora.

Criminalitatea in mediul rural
In perioada analizata, 49,76% din criminalitatea sesizata a provenit din mediul rural, cele mai multe fiind infractiuni de natura judiciara.
La infractiunile la viata sexuala am inregistrat o scadere cu 22,7%. De asemenea, infractiunile de viol savarsite in mediul rural au inregistrat o scadere cu 30,77% fata de anul 2014.

Din numarul total de infractiuni sesizate in mediul rural, in procent de 30% au fost infractiuni de furt, fiind inregistrata o scadere de 9,03% la infractiunile de furt din locuinte.
   
    Siguranta traficului rutier

Actiunile desfasurate in teren de politistii rutieri pentru combaterea cauzelor generatoare de accidente au avut ca rezultate 55.185 sanctiuni contraventionale aplicate, 3.039 permise de conducere retinute in vederea suspendarii si 431 infractiuni la regimul circulatiei descoperite.
    Principalele cauze ale accidentelor grave au fost:
abateri comise de carutasi;
abateri ale pietonilor;
abateri ale biciclistilor;
nerespectarea regimului legal de viteza.

Criminalitatea economico-financiara

Infractiunile de natura economico-financiara sesizate in anul 2015 au fost in numar de 943.
Activitatea de combatere a evaziunii fiscale s-a materializat in efectuarea de cercetari in 429 dosare, dintre care au fost solutionate 223 dosare. Prejudiciul recuperat la finalizarea cercetarilor a fost de 6.595.839 lei.
Pe linie de contrabanda, au fost efectuate cercetari in 103 dosare. In dosarele penale in care au fost instrumentate fapte de contrabanda s-au dispus 9 masuri preventive (2 retineri, 4 arestari preventive si 3 masuri de control judiciar).
Activitatea preventiva a constat in organizarea de 122 actiuni, in cadrul acestora fiind constatate 128 infractiuni. Au fost aplicate 1.669 sanctiuni contraventionale in valoare de  1.253.990 lei si confiscate bunuri in valoare de 1.416.950 lei, a caror provenienta nu a putut fi dovedita sau care au fost ridicate in vederea confiscarii speciale in lucrarile penale instrumentate.

Criminalitatea grava, comisa cu violenta

Infractiunile contra persoanei prezinta un grad ridicat de pericol social, determinat pe de o parte de importanta relatiilor sociale ce constituie elementul protectiei penale si de gravele urmari pe care le pot avea pentru societate, iar pe de alta parte, de faptul ca aceste infractiuni se savarsesc prin mijloace si procedee violente.
    Din numarul total al infractiunilor sesizate, in procent de 71,66% sunt infractiuni de natura judiciara.
          Infractiunile de mare violenta, respectiv infractiunile de omor, tentativa de omor si loviri sau vatamari cauzatoare de moarte sesizate in anul 2015 reprezinta 1,12 % din numarul total al infractiunilor contra vietii, integritatii corporale si sanatatii.
      
Criminalitatea contra patrimoniului
Din numarul total de infractiuni sesizate, 46,03% reprezinta infractiuni contra patrimoniului.
 In cazul furturilor din societati comerciale, in procent de 54,13% faptele au fost comise de pe rafturile magazinelor, in timpul programului de lucru, valoarea prejudiciului nedepasind 100 lei pentru o fapta. 
Cele mai multe din infractiunile de talharie sesizate sunt la limita cu infractiunile de furt (smulgeri de telefoane si posete). Pozitiv este faptul ca nu au fost inregistrate fapte comise cu arme de foc, asupra bancilor, oficiilor postale sau caselor de schimb valutar.
    La nivelul judetului Vaslui, infractiuni de inselaciune au inregistrat o scadere cu 26% fata de anul 2014.  In ceea ce priveste metoda „accidentul” se observa o scadere semnificativa a numarului de persoane vatamate, acest lucru datorandu-se si campaniilor preventive desfasurate in cursul anului (faptele de acest gen au inregistrat o scadere de 72,32%). 
 
    Regimul armelor, explozivilor si substantelor periculoase
In anul 2015 au fost sesizate 147 infractiuni specifice la regimul a.e.s.p..
In urma actiunilor preventive desfasurate, politistii au aplicat 234 sanctiuni  contraventionale, in valoare totala de 60.302 lei.  De asemenea, au fost ridicate in vederea confiscarii 84 arme, din care: 27 arme letale si 57 arme neletale. Au fost ridicate in vederea confiscarii si 1.522 bucati munitie de diferite calibre, 51.491 bucati si 37.5 kg  articole pirotehnice, iar 2 autoturisme au fost indisponibilizate.
   
Urmarire
In ceea ce priveste activitatea desfasurata pe linie de urmarire si extradare, in anul 2015 politistii au identificat 177 persoane urmarite, 73 dintre acestea fiind persoane disparute. In perioada analizata au fost extradate in Romania 33 persoane urmarite international de catre autoritatile romane.

De asemenea, politistii Serviciului de Investigatii Criminale – Compartimentul Urmariri au procedat la identificarea si prezentarea la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi si ulterior la Curtea de Apel Iasi a 11 persoane pe numele carora au fost emise mandate europene de arestare.

    Criminalistica
Specialistii criminalisti s-au deplasat in anul 2015 la 3.843 cercetari la fata locului si 972 reconstituiri si perchezitii. In urma activitatilor desfasurate in campul infractiunii s-au ridicat de la fata locului 14.864 urme si mijloace materiale de proba. Au fost efectuate 450 de expertize (dactiloscopice, grafice, balistice, traseologice) si constatari criminalistice, cu examinarea a 13.990 urme si mijloace materiale de proba (+9.543).  Prin expertize si constatari criminalistice au fost identificate 162 de persoane sau obiecte.

Serviciul pentru actiuni  speciale
Politistii Serviciului pentru Actiuni Speciale au participat la 497 actiuni specifice pentru combaterea criminalitatii, a violentelor stradale, apararea climatului de ordine si siguranta civica, din care 56 razii politienesti. Au fost puse in aplicare 56 mandate de executare a pedepsei inchisorii, 3 mandate internationale, 31 mandate de aducere emise de procuror cu executare efectiva, au fost prinsi si incarcerati 3 urmariti international si 17 urmariti national.

    Cazier judiciar, statistica si evidente operative
Sistemul informatic a permis eliberarea certificatelor de cazier judiciar „pe loc” persoanelor indiferent de locul de nastere, domiciliu sau resedinta si care nu au antecedente penale. In anul 2015 au fost eliberate la ghiseele din judet 32.876 (+5.437) certificate de cazier judiciar persoanelor fizice, in special pentru examenul de permis auto, pentru angajare, plecare in strainatate si obtinere cetatenie.

Gestionarea resurselor umane
La sfarsitul anului 2015 statul de organizare al unitatii este incadrat in proportie de 85,91%, ofiteri 84,30%, agenti 86,03% si 32 personal contractual (91,42%), in total fiind 130 functii vacante.
Anul trecut a fost suplimentat numarul de angajati cu 1 ofiter (absolvent al Academiei de Politie „Al. I. Cuza” Bucuresti) si 13 agenti (din care 10 absolventi ai Scolii de Agenti de Politie „Vasile Lascar” Campina).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img