vineri, 29 martie, 2024

Adevarul despre cuptorul cu microunde

Distribuie:

Publicat:

Cuptorul cu microunde este unul dintre cele mai controversate subiecte între psionatii de alimentatie sanatoasa. Multe persoane nu stiu exact cum sa explice modul în care acesta functioneaza, dar au convingerea ca nu este bun pentru sanatate. Cuptorul cu microunde este rapid si economic, este folosit pentru decongelare, reîncalzire, gatirea alimentelor. Multi dintre noi nu înteleg cum functioneaza cuptorul cu microunde, iar neîntelegerea lasa loc pentru speculatii. Este oare sanatos sa folosim cuptorul cu microunde, mai ales daca avem si copii? Nu cumva cuptorul cu microunde emite radiatii periculoase. În mod special parintii se feresc sa foloseasca cuptorul cu microunde pentru încalzirea alimentelor copiilor, de teama ca acesta le transforma într-un mod nesanatos. O mai buna întelegere a legilor fizicii poate totusi anula aceasta temere.

Microundele sunt prinse între undele radio si radiatiile infrarosii din spectrul electromagnetic. În cazul cuptoarelor cu microunde, frecventa undelor frecvent utilizate este de aproximativ 2450 de megahertzi (2.45 GHz). Undele din acest interval de frecventa au o proprietate interesanta: sunt absorbite de apa, grasimi si zaharuri. Iata tot secretul: odata absorbite, undele sunt transformate direct în miscare atomica – caldura. O alta proprietate interesanta a acestor unde este ca nu sunt absorbite de cele mai multe plastice, sticla sau ceramica. Metalul reflecta microundele si acesta este motivul pentru care vasele de metal nu sunt recomandate într-un cuptor cu microunde si de ce dispozitivele au peretii metalici, pentru reflectie.

Am remarcat ca alimentele sunt gatite de la interior spre exterior la cuptorul cu microunde. De ce oare? Într-un cuptor conventional, caldura este condusa de la exteriorul alimentelor spre mijloc. Aerul cald din exterior usuca partea exterioara a alimentelor, motivul pentru care acestea obtin o crusta crocanta si maro, în timp ce în interior raman umede. Microundele patrund neuniform în alimente în functie de consistenta acestora (apa, grasime, zahar, os, etc) si de aceea cuptoarele cu microunde au un suport ce roteste vasul nostru. Întreg procesul de încalzire este diferit de cel al cuptorului conventional pentru ca este vorba mai degraba despre “atomi interesanti” decat despre “producerea de caldura”. Într-un cuptor cu microunde aerul este la temperatura camerei, deci nu exista nici o posibilitate de a obtine crusta. De aceea, multe produse de cofetarie-patiserie vin la pachet cu un ambalaj facut din folie si carton care reactioneaza la energia microundelor, devenind foarte cald. Aceasta caldura exterioara permite crustei sa devina crocanta, ca si cum ar fi într-un cuptor conventional.

Emite cuptorul cu microunde radiatii periculoase? De multe ori, cand vorbim despre radiatii, ne referim la radioactivitate sau “radiatii ionizante”, raze gamma si particule subatomice de mare energie. Dar microundele nu sunt energie înalta, iar fotonii din microunde nu sunt mai “energici” decat lumina vizibila. Se stie ca si lumina normala poate gati alimentele (exista si cuptoare solare folosite în rulote). Tehnicienii si oamenii de stiinta pot vorbi despre microunde în acelasi mod în care vorbesc despre radiatiile optice. (Radiatiile optice reprezinta doar un alt mod de formulare pentru lumina vizibila. Tehnicienii folosesc cuvantul “radiatii” pentru a exprima “unde”. si atunci cand vorbiti, din gura dvs ies “radiatii acustice”.) Persoanele care se feresc sa încalzeasca mancarea la cuptorul cu microunde sub pretextul ca este nociv n-ar trebui sa foloseasca de fapt nici telefoane mobile. La fel ca si cuptoarele, telefoanele mobile folosesc microunde în banda de frecvente GHz.

Sfaturi legate de folosirea cuptorului cu mirounde: Nu puneti pungi de hartie, plastic sau folie alimentara în cuptorul cu microunde pentru ca prin încalzirea condusa de alimente se pot degaja compusi chimici (pentru care cuptorul cu microunde în sine nu este deloc vinovat). Anumite alimente au tendinta de a “exploda” în cuptorul cu microunde, fapt datorat absentei bulelor microscopice de aer. Curatati cuptorul dupa fiecare “explozie”. Nu faceti floricele la microunde. Nu cuptorul este contraindicat, ci punga de hartie îmbibata cu o substanta chimica nociva (în cantitati mari totusi) în care stau boabele de porumb. În plus, porumbul special ambalat pentru microunde este de cele mai multe ori combinat cu ulei de palmier pe care este bine sa îl evitam caci nu aduce beneficii reale sanatatii ci, dimpotriva, poate cauza probleme cardio-vasculare pe termen lung. Nu serviti mancarea încalzita la microunde fara a o amesteca, deoarece punctele fierbinti va pot arde. Atentie în special la copii si la lichidele sau laptele încalzit la microunde. Nu uitati sa agitasi bine lichidele dupa încalzire.

Semipreparatele gata de pus la microunde nu sunt recomandate de nutritionisti dar asta pentru ca cele mai multe dintre semipreparate contin aditivi, potentiatori de arome, conservanti, coloranti si diverse adaosuri. Este recomandata mancarea proaspata, gatita acasa din ingrediente naturale, organice sau conservata prin pasteurizare. Astazi au aparut pe piata si semipreparate 100% naturale (mai scumpe decat cele pline de E-uri) care pot fi folosite la microunde de persoanele active, ce nu pot petrece mult timp în bucatarie, dar care doresc sa se hraneasca sanatos. O simpla cautare despre cuptoarele cu microunde pe site-urile romanesti ne-a speriat de groaza! Multe studii necitate, afirmatii neargumentate… Într-adevar oamenii au tendinta sa refuze ceea ce nu înteleg si ceea ce nu li se pare natural.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img