vineri, 29 martie, 2024

Adevarul nespus pana acum despre carnea de porc. Cat de periculoasa, este, de fapt, pentru sanatate

Distribuie:

Publicat:

Carnea de porc, promovata intens in ultimii ani ca fiind nesanatoasa si considerata a sta la baza mai multor probleme de sanatate, ar fi, se pare, chiar mai sanatoasa decat alternativa recomandata pana acum de nutritionisti: carnea de vita sau de pasare. Cel putin asta sustine renumitul nutritionist Mihaela Bilic, intr-un interviu acordat ziarului Adevarul.

Potrivit nutritionistului, carnea de porc este preferabila celei de vita chiar si la varste foarte mici.

”Am auzit medici care spun ca la diversificare trebuie sa-i dai copilului carne de curcan si de vita. Dar porcul de ce nu? Ce are carnea de porc? Va spun eu, nu exista niciun argument contra carnii de porc. Ba dimpotriva: grasimea de porc este mai putin saturata si mai sanatoasa decat cea de vita. Porcul nu este un animal rumegator, ci monogastric, fiind 94% compatibil cu omul. Cum digera un copil carnea de porc nu o va digera pe cea de vita. Important este sa alegi o bucata slaba de porc. De exemplu, muschiul de porc este mai slab decat orice bucata de carne de vita, iar muschiuletul este mai slab si decat pulpa de pui. Daca porcul este hranit corect si este crescut in aer liber, carnea lui are si omega 3”, spune nutritionistul.

Mihaela Bilic a mai apreciat ca acest tip de carne, cea de porc, merita sa fie reabilitata in perceptia consumatorilor romani, cu atat mai mult cu cat ideile potrivit carora carnea de porc nu este sanatoasa nu au acoperire stiintifica.

”Ani intregi nu am pus la indoiala calitatea carnii de porc. Ne-am trezit acum sa spunem, vai de mine, porc nu, dar de fapt nu stim de ce. Este un fel de prejudecata. In cartile de nutritie, porcul e laudat”, spune ea.

”Testul” slaninutei

Ca acest tip de carne este potrivit consumului uman este demonstrat, potrivit nutritionistului, si de ”testul” slaninutei.

”Se poate vedea cu ochiul liber ca grasimea de porc este bogata in acizi grasi mononesaturati similari cu uleiul de masline. Ganditi-va cum arata slaninuta, in ce fel este de frageda. In momentul in care o lasi la temperatura ambianta devine moale, exact ca uleiul de masline, cand sta pe masa e lichid, cand il pui la frigider precipita. Ca si gust, slaninuta este placuta, poate fi mancata, pe cand seul de oaie, de exemplu, ori grasimea de vita este atat de gretoasa si de tare incat arata clar cat este de saturata. Nimeni nu poate manca o bucata de grasime de vita asa cum mancam o fasie de slaninuta”, explica ea.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img