joi, 25 aprilie, 2024

ADHD la copii: De ce la fete se manifestă diferit față de băieți

Distribuie:

Publicat:

Modul în care se prezintă ADHD-ul la fete și băieți este similar în multe privințe, dar există câteva diferențe demne de remarcat. Oamenii de știință insistă ca părinții și profesorii să ia în serios această tulburare pentru ca și fetele afectate să primească tratament adecvat.

Deși multe persoane ar putea percepe tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD) ca pe o problemă care afectează în special băieții, e bine de știut că se regăsește și la fete, însă modul în care se prezintă tulburarea la fete poate fi destul de diferit de modul în care se manifestă la băieți.

Cel mai bine înțeles ca o tulburare persistentă, și uneori pe tot parcursul vieții, de neurodezvoltare, ADHD-ul include probleme cu menținerea atenției și a concentrării și comportamente hiperactive și impulsive, potrivit doc.ro. Tinerii cu ADHD variază considerabil în ceea ce privește comportamentul lor.

Un copil poate prezenta simptome de hiperactivitate-impulsivitate (de exemplu, agitație permanentă în bancă și părăsirea frecventă a locului în sala de clasă) sau neatenție (greșeli făcute din neglijență, probleme de concentrare în clasă, dificultăți în a-și păstra lucrurile în ordine), sau, cel mai frecvent, ambele. Și hiperconcentrarea, adică o fixare intensă asupra unei activități, poate fi un simptom de ADHD.

Desigur, aceste comportamente sunt frecvente în copilărie, în grade diferite. Diagnosticul se bazează pe simptomele care apar drept excesive pentru vârsta, nivelul de dezvoltare și mediul cultural al copilului – părinții din diferite culturi pot diferi în ceea ce privește clasificarea comportamentul copilului ca fiind hiperactiv sau normal.

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img