vineri, 29 martie, 2024

Adio, JUDETE in Romania?! Cum se va numi zona in care locuiesti acum

Distribuie:

Publicat:

Premierul Dacian Ciolos a anuntat noi masuri in ceea ce priveste regionalizarea. Astfel, conform noului proiect, ar urma sa dispara judetele

In precedentul proiect, al guvernului Ponta, judetele erau pastrate si de fapt aparea un nou etaj de functionare, regiunea, care risca sa faca administratia si mai stufoasa, scrie Digi24.ro.

Baza de plecare ar putea fi actualul sistem al regiunilor de dezvoltare, cu eliminarea celor 41 de consilii judetene. La nivel judetean ar urma sa fie mentinut doar un oficiu prefectural. Insa exista si posibilitatea unei reforme administrative care ar tine macar intr-o anumita masura de dezvoltarile organice.

„Regiuni administrative mai mici (intre 15-18), create prin fuziunea a 2-3 judete pe baza unor criterii precum: fluxurile inter-judetene economice si de forta de munca, conexiuni de transport, populatie si suprafata”, a declarat Dacian Ciolos, premierul Romaniei.

Proiectul regionalizarii Romaniei a disparut brusc de pe agenda publica la sfarsitul anului 2013. Guvernul de atunci si-a asumat raspunderea pe legea descentralizarii, insa, la inceputul anului 2014, Curtea a declarat proiectul neconstitutional. Vechiul proiect propunea insa pastrarea judetelor, cel putin o perioada.

Potrivit proiectului initial, Romania ar fi fost impartita in noua regiuni: Regiunea Vest, Regiunea Nord-Vest, Regiunea Sud-Vest, Regiunea Centru, Regiunea Regiunea Sud, Regiunea Bucuresti-Ilfov, Regiunea Nord –Est, Regiunea Sud-Est.

Pe aceeași temă

Articolul precedent
Articolul următor

Cele mai citite

spot_img