vineri, 19 aprilie, 2024

Adrian Nastase ii arata PISICA lui Klaus Iohannis: ‘O jucarie a presedintelui. S-ar putea sa aiba o surpriza’

Distribuie:

Publicat:

Fostul premier Adrian Năstase a declarat, joi, despre organizarea unui referendum pe justiție în ziua alegerilor europarlamentare, că demersul reprezintă o jucărie a președintelui Klaus Iohannis pe care vrea să o folosească în interes propriu, însă s-ar putea ca acesta să aibă o surpriza neplăcută, scrie Mediafax.

„Este vorba de o jucărie a președintelui pe care el vrea să o folosească în interes propriu, dar s-ar putea să aibă surpiza să descopere că a ajutat pe altcineva. Pe de altă parte, formula aceasta de a combina referendumul și alegerile europarlamentare a fost criticată de toată lumea, pentru că e foarte greu să faci o campanie în același timp pentru temele europene și pentru temele de dispută internă. Poți să faci o campanie pentru Europa discutând despre penali și justiție, dar pare ușor ridicol. Sunt alte teme care ar fi mai importante”, a declarat Adrian Năstase, întrebat ce părere are despre organizarea unui referendum pe justiție în ziua alegerilor candidaților pentru Parlamentul European.

El a adăugat că există riscul ca referendumul să fie un efort financiar eșuat.

„Pe de altă parte sigur că dacă e vorba să ne jucăm, nu vorbesc în numele PSD, dar ideea de a stabili zonele de vot separat și la anumită distanță, ar putea să arate că de fapt nu sprijină această chestiune, așa cum nici Comsiia de la Veneția nu sprijină această inițiativă. În plus, poți să le ceri celor care te sprijină în alegerile europarlamentare să boicoteze acest referendum și el practic să fie un efort financiar eșuat”, a adăugat Năstase.

Fostul premier a afirmat că modificările în domeniul justiției se pot face în Parlament, prin proiecte de lege. El a amintit de referendumul fostului președinte Traian Băsescu.

„Eu nu cred că e o chestiune foarte bună. Dacă sunt idei importante de legislație, atunci lucrurile se pot manifesta în Pralament prin inițiative și proiecte de legi. Proiectul lui Băsescu a fost o glumă. Constituția nu stabilește câți membrii să fie în Parlament. Era suficient un proiect de lege atunci, când el avea majoritatea, în care să spună câți parlamentari să fie. Astea sunt lucruri cu care nu e joci în politică”, a conchis Năstase.

Președintele Iohannis a avut, marți, consultări cu reprezentanții societății civile pe tema organizării unui referendum pe justiție în aceeași zi cu alegerile europarlamentare, respectiv 26 mai.

Ulterior întrevederii reprezentanții societății civile au declarat că președintele Klaus Iohannis va convoca „în mod cert” referendum pe Justiție în ziua alegerilor europarlamentare, fiind „nu aproape, nu posibil”, ci hotărât în acest sens.

Senatoarea USR Florina Presadă a susținut că PSD pregătește o ordonanță de urgență prin care să separe secțiile de vot la alegerile europarlamentare și la referendum, deși cele două scrutine vor avea loc în aceeași zi.

Mircea Drăghici, trezorierul PSD cel care se ocupă de coordonarea campaniilor electorale în partid, a declarat, joi dimineață, că în cazul unui referendum organizat odată cu alegerile europarlamentarele, legea nu permite decât secții de votare diferite.

Potrivit Legii 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, articolul 15, alineatul (2), prevede că în situația în care referendumul are loc simultan cu procesul electoral desfășurat pentru alegerile europarlamentare atunci „ambele scrutine se realizează în cadrul acelorași secții de votare, operațiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleași birouri electorale, constituite potrivit legii”.

Primarii și președinții de consililor județene PSD din țară au o întâlnire, joi, la Parlament, cu liderul partidului Liviu Dragnea și conducerea formațiunii, pentru discuții despre organizarea campaniei electorale naționale la alegerile europarlamentare din 26 mai.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img