vineri, 29 martie, 2024

Adriana Petcu: ‘Avem nevoie de o abordare mai inteleapta privind managementul resurselor de apa’

Distribuie:

Publicat:

Avem nevoie de o abordare mai înţeleaptă privind managementul resurselor de apă, pentru a păstra echilibrul între cerinţă şi disponibilitate, a declarat secretarul de stat pentru Ape din cadrul Ministerului Apelor şi Pădurilor, Adriana Petcu, în cadrul workshop-ului 'Managementul durabil al resurselor de apă şi agricultură', organizat de Preşedinţia României la Consiliul UE împreună cu Comisia Europeană, potrivitagerpres.ro.

"Practicile existente în care agricultura risipeşte şi poluează resursele de apă nu mai pot fi nicidecum acceptate. Adaptarea la schimbările climatice şi la creşterea populaţiei trebuie să fie făcută atât de agricultură, cât şi de managementul apei. Reducerea pierderilor de apă, reducerea aportului de nutrienţi în apă, adaptarea culturilor la condiţiile naturale sunt doar câteva elemente care contribuie la creşterea rezervelor disponibile şi la îmbunătăţirea calităţii resurselor de apă. O zonă potenţială de progres este managementul integrat al resurselor de apă la nivel de bazin hidrografic. Această abordare asigură cooperarea tuturor folosinţelor în vederea identificării tuturor măsurilor care trebuie luate astfel încât resursele de apă să fie protejate şi să satisfacă toate cerinţele. Aceste măsuri trebuie să fie implementate chiar dacă uneori implică costuri importante", a spus Petcu, potrivit unui comunicat al MAP.

De asemenea, secretarul de stat în MAP a subliniat faptul că implementarea directivelor Uniunii Europene în sectorul apei este una din acţiunile cele mai importante prin care se pot proteja resursele de apă şi mediul acvatic.

Conform comunicatului citat, acest atelier de lucru a avut drept scop creşterea gradului de conştientizare cu privire la importanţa unei abordări trans-sectoriale privind gestionarea apei şi a agriculturii.

Evenimentul a fost al doilea dintr-o serie de trei workshop-uri regionale, organizate la nivelul Uniunii Europene, în perioada 2018-2019, de Grupul de Coordonare al Comisiei Europene privind' Apa şi Agricultura'. Acest grup are ca scop crearea de noi modalităţi de integrare a cercetării şi inovării cu analiza nevoilor de investiţii şi a experienţelor privind bună guvernanţă, îmbunătăţind astfel gestionarea apei în sectorul agricol.

Workshop-ul organizat la Bucureşti a reunit experţi din statele membre ale Uniunii Europene, organizaţii profesionale, instituţii financiare internaţionale şi institute de cercetare din UE. Scopul acestuia a constat în schimbul de bune practici din punct de vedere al investiţiilor, al utilizării resurselor financiare inovatoare şi al asigurării fondurilor, pentru a crea sinergii pozitive pentru apă şi agricultură. De asemenea, evenimentul s-a axat pe necesitatea investiţiilor în sectorul agricol şi legăturile acestora cu instrumentele de planificare din domeniul protecţiei mediului, precum şi pe proiectarea mecanismelor de finanţare relevante în cadrul Politicii Agricole Comune, inclusiv a unor soluţii inovatoare pentru pilonii 1 şi 2 ai noii politici propuse.

Printre temele aflate pe agenda de lucru a experţilor s-au numărat: investiţiile din domeniul managementului apei şi al agriculturii ca prioritate politică; prezentări ale rezultatelor acţiunilor anterioare privind apa şi agricultură; rolul apei şi al agriculturii în UE, guvernanţă şi necesităţi investiţionale; exemple de bune practici în legătură cu modele de proiecte şi investiţii de succes care au creat sinergii pozitive pentru domeniile apă şi agricultură; dimensiunea regională – investiţii pentru apă şi agricultură în cadrul bazinelor hidrografice internaţionale; crearea de structuri mai bune şi investiţii de viitor.

Evenimentul s-a desfăşurat în perioada 5-6 februarie 2019, la Palatul Parlamentului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img