vineri, 29 martie, 2024

Aduce cancerul un beneficiu in viata pacientului? Raspunde psiholog Cornelia Cirlescu

Distribuie:

Publicat:

Diagnosticul cancer este unul dintre cele mai grele pe care o persoană le poate primi. Unii psihologi recomandă ca pacienții să acorde și vieții emoționale atenție pentru a se vindeca.

Să vorbești despre cancer este greu. Dar atunci când cineva drag primește acest diagnostic este super greu. Însă când diagnosticul de boală malignă are chiar numele tău alăturat, pământul cutremură, iar sufletul se sparge precum o oglindă. ”De ce tocmai eu?”și sute de alte întrebări. Are oare și viața emoțională un rol în declanșarea acestei boli? Poate acest diagnostic avea și un rol pozitiv în viața unui pacient? La aceste întrebări am rugat-o pe  Cornelia Cîrlescu, psiholog, Institutul Oncologic București să răspundă la aceste întrebări.

CSÎD: Se vorbește tot mai mult despre conflicte, emoții inhibate, supărari puternice care în combinație cu factori genetici, factori de mediu pot duce la cancer…

Cornelia Cîrlescu: Emoțiile inhibate pot determina apariția bolii, dar, pe măsura procesării și înțelegerii lor, pot deveni sursă a vindecării. Persoanele care suferă de cancer experimentează într-un mod psihosomatic (ca transfer energetic de la nivel mental-psihic la nivel corporal) deficite emoționale vechi care nu au fost niciodată abordate în mod conștient. În multe cazuri, persoanele care au făcut cancer, e foarte probabil să fi suferit anterior diagnosticării o situație de viață dificilă, poate o pierdere a cuiva drag, poate un accident, un furt, un eveniment periculos, în urma cărora s-a confruntat cu dificultatea de a exprima pe deplin durerea și astfel să se fi îmbolnăvit.

Cancerul ar putea apărea și din cauza unor emoții negatice reprimate

CSÎD: Puteți explica mai exact?

Cornelia Cîrlescu: Mai exact, ceea ce nu este exprimat prin cuvinte, se întipărește și se manifestă prin boală, iar temele de viață sunt din cele mai diverse, la fel ca și modul de manifestare a acestei boli.

Ar putea avea cancerul și un rol benefic?

CSÎD: Ce rol benefic ar putea avea această boală grea în viața unui om?

Cornelia Cîrlescu: Rolul care poate fi considerat benefic în acest diagnostic este tocmai faptul că, odată ce boala este confirmată, persoana primește șansa de a descoperi acele valori interioare neactivate, acele valențe personale necunoscute, neprioritizate și are ocazia să trăiască cu mai multă intensitate decât a făcut-o anterior. Cancerul ar putea fi considerat o provocare, ca o revenire în simțiri.

Sursa: csid.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img