vineri, 19 aprilie, 2024

AFACERE DE SUCCES! Marii jucatori din agricultura din Iasi au investit in culturile de rapita! Profitul este urias doar la suprafete mari!

Distribuie:

Publicat:

Rapita conduce in topul celor mai profitabile culturi din judetul Iasi • In ultimii ani, a crescut suprafata cultivata cu rapita, dar si numarul fermierilor care mizeaza pe aceasta cultura • Profitul poate depasi si 1.000 de euro la hectar

Cultivarea rapitei a prins mare avant in Iasi. In ultimii ani, suprafata pe care planta oleaginoasa a ajuns sa fie cultivata este in clipa de fata cea mai mare inregistrata in judetul nostru din anul 2010, ajungand la peste 11.000 de hectare, potrivit specialistilor.

La nivel national, rapita este cultivata pe o suprafata de peste 400.000 de hectare, Iasul jucand un rol important in categoria judetelor cu cei mai mai mari cultivatori de rapita din tara.  

Si nici nu este de mirare ca tot mai mai multi antreprenori aleg sa cultive rapita, avand in vedere ca pretul acesteia pe tona, la export, a crescut in ultimii ani, ajungand la sume deloc de neglijat la bursele de marfuri. Cei care aleg sa cultive aceasta planta oleaginoasa au profituri garantate si dupa primul an de la infiintarea culturilor.

Profituri de aproape 500.000 de euro

Unul dintre fermierii din Iasi care cultiva de cativa ani rapita este Florin Stegariu. Acesta exploateaza 2.500 de hectare cu cereale in mai multe comune din Iasi, iar una dintre culturile principale pe care le detine fermierul este rapita. Planta oleaginoasa este cultivata pe o suprafata de 380 de hectare. Acesta sustine ca aceasta planta este una foarte profitabila.

Cu o productie medie de doua tone la hectar, scazand cheltuielile, un cultivator poate obtine un profit de 500 de euro la hectar, luand in calcul pretul la kilogram.

Lucrurile devin si mai interesante atunci cand suprafetele cultivate cresc, iar tehnologiile folosite sunt unele performante. Cei mai iscusiti cultivatori de rapita mizeaza pe niste productii de peste 4 tone la hectar, iar in ultimii ani a fost inregistrat chiar un record de 6 tone la hectar, astfel ca un producator experimentat poate obtine profit de peste 1.000 de euro la hectar.

"Nu exista productie cata cerere e pe piata. Eu cultiv de 5 ani rapita. Este singura planta care are chemare mare si nu putem produce cat se cauta la nivel mondial. Toata productia merge la export. Daca produci doua tone pe hectar, acoperi cheltuielile. De la doua tone in sus, esti pe profit", sustine fermierul Florin Stegariu.

Toata productia fermierului ajunge in Ungaria si Germania, la diversi investitori din agricultura care platesc bani grei pentru rapita din Iasi. Fermierii care au suprafete de peste 1.000 de hectare cu rapita au si profituri care depasesc 1 milion de euro, chiar si cand preturile sunt in scadere. Nu este de mirare astfel ca rapita ramane pe primul loc in topul celor mai profitabile culturi din Romania, depasind floarea-soarelui, porumbul, graul si soia.

 

Nu necesita multe lucrari

Motivele pentru care tot mai multi fermieri din judet se indreapta spre cultura de rapita sunt multiplele utilizari. Rapita este tot mai cautata, existand o cerere crescuta pe piata de ulei de rapita pentru hrana, biodiesel sau nutret pentru animale.

Marii cultivatori, cei care scot profituri considerabile de pe urma rapitei, se bazeaza mai ales pe hibrizi, creati special pentru a se adapta foarte bine la conditiile de clima din judetul nostru si din tara, care au cel mai mare potential de productie. Alt motiv pentru care fermierii prefera culturile de rapita este faptul ca aceasta cultura nu necesita multe lucrari tehnologice si totul se face mecanizat.

"Nu necesita multe lucrari. Dupa ce e inflorita, cum e acum, nu prea mai avem treaba cu aceasta cultura pana pe la inceputul lui septembrie. Mai intervenim foarte putin pana pe la sfarsitul lui august cel tarziu 10 septembrie, cand se recolteaza rapita de toamna", mai spune Florin Stegariu.

La noi in judet cei mai multi cultivatori de rapita au suprafete de aproximativ 400 de hectare fiecare. Printre marii cultivatori din judet se numara Aurel Placinschi, cu 132 de hectare in comuna Tiganasi, 257 in Probota, dar si Ioan Buimac, tot cu aproximativ 400 de hectare cultivate cu rapita. Suprafata totala cultivata cu rapita in judetul Iasi este de peste 11.100 de hectare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img