vineri, 29 martie, 2024

Afacerea ‘masca’ de la ROMARM: eventuale nereguli comise de responsabilii de proiect

Distribuie:

Publicat:

 

Compania Națională ROMARM, înființată în urmă cu 21 de ani, prin fuziunea fabricilor de armament românești, gestionează 15 filiale și este cel mai mare furnizor de echipament militar, muniție și servicii de mentenanță din țară. În cei peste 20 de ani, profitul societății nu a ajuns însă la standardele dorite și schimbare periodică a conducerii companiei a avut consecințe în activitatea filialelor din subordine. ROMARM a reintrat în atenția publică în martie 2020, odată cu debutul violent al pandemiei, când s-a implicat în lupta pentru combaterea pandemiei de COVID și a anunțat că va produce măști de protecție.

Inițiativa a luat însă o turnură nedorită și s-a iscat un adevărat război intern, între protagoniștii CN ROMARM și UPS Dragomirești, filiala aleasă să gestioneze producția de măști, scrie mainnews.ro, într-o amplă anchetă de presă.

La începutul pandemiei, măștile au atins prețuri absurde și o cutie de 50 de bucăți putea fi cumpărată, cu greu, cu 200 de lei!

Cel mai mare producător și furnizor de măști era China și România și-a îndreptat atenția spre producția internă.

Mai multe firme private și ROMARM fac demersuri pentru demararea procesului de producție a măștilor. La nivelul Ministerului Economiei este apropat documentul privind finanțarea proiectului inițiat de ROMARM.

Compania își propune (potrivit note de fundamentare) să realizeze între 4-11 milioane măști chirurgicale 3 PLY și 400.000-1.100.000 măști N95, lunar.

Constantin Bădan, expert în securitatea muncii din cadrul UPS Dragomireşti, susține că noul contract “a avut un impact pozitiv asupra salariaților”.

“Pe fondul lipsei de comenzi, pe partea militară, noi, la momentul acela, intrasem puțin într-o formă în care nu mai aveam posibilitatea să ne plătim salariații. A fost o chestie benefică”, explică acesta.

Uzina, condusă la acel moment de Cristinel Necula, începe procesul de modernizare a halei în care urma să se desfășoare activitatea, investiția fiind de aproape 500.000 lei.

Două firme ofertează ROMARM, una este AMP Synergy București, iar cea de-a doua Interarms. ROMARM merge mai departe cu Interarms, considerând că oferta este completă și mai rapidă, deși la costuri mai ridicate.

Interarms este compania lui Andrea Barsanti, reprezentantul companiei italiene Beretta în România. Aceeași firmă a intermediat achiziția pistoalelor Beretta de către MAI.

Sunt încheiate două contracte, unul de achiziție a liniilor de produție, de aproape 1 milion dolari, al doilea pentru achiziția materialelor de producție, de peste 700.000 dolari.

Main News precizează că acum încep tensiunile interne, cauzate de opiniile diverse ale persoanelor de la conducerea ROMARM – contractele semnate de ROMARM cu Interarms sunt garantate de un IFN, Suport Real IFN.

Directorul Romarm a declarat, pentru Main News, că, la acel moment, “contractarea poliței a fost cea mai facilă şi rapidă posibilitate aflată la dispoziţia furnizorului de a garanta avansul încasat, pentru a putea beneficia de factorul timp, care era cel mai important aspect al achiziţiei în discuţie”.

Fostul director al UPS Dragomirești declara că au existat probleme cu scrisoarea de garanție și, implicit, cu instituția financiară nebancară, fiind mai mulţi angajaţi ai companiei care au atras atenţia cu privire la acest aspect.

“Au atras atenţia că acest contract nu e bine făcut, că sunt probleme cu scrisoarea de garanţie, am înţeles că era de la IFN care nu avea bonitate şi uşor, uşor au fost toţi îndepărtaţi”, spunea Cristinel Necula, în interviul acordat Rise.ro.

Unul dintre care s-ar fi opus emiterii garanţiei de către Suport Real IFN este, potrivit şefului Romarm, Șerban Ianculescu, fostul director al Direcției Export. Ca urmare a insistențelor acestuia, ar fi fost solicitată opinia BNR. În răspunsul transmis către ROMARM în luna mai a anului trecut, Banca Națională precizează că instituția este înscrisă în Registrul General de Investiții Non Bancare, însă arată că nu este atributul Băncii Naţionale să verifice bonitatea financiară a firmelor înregistrate, sens în care recomandă companiei să realizeze o astfel de evaluare.

“Că, ulterior, au existat foarte multe presiuni asupra domnului Alin Goga -membru în Consiliul de Administraţie al IFN-ului şi a colegilor săi pentru a nu mai prelungi valabilitatea poliţei la solicitarea întemeiată a beneficiarului, că aceştia nu au cedat presiunilor şi au început să recepţioneze ameninţări din zona autorităţii de reglementare a pieţei financiare, ameninţări, în final, materializate prin decizia emisă de către BNR, de oprire de la subscriere a IFN-ului respectiv, şi care au culminat cu surprinzătoarea informaţie potrivit căreia tocmai soţia contestatarului principal, domnul Ianculescu Şerban, doamna Ianculescu Maria, ocupa o funcţie în cadrul Direcţiei de Supraveghere din BNR, fix entitatea care a decis oprirea de la subscriere a IFN-ului în discuţie, nu mai surpinde pe nimeni.

Continuarea pe stiripesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img