joi, 28 martie, 2024

Afecţiuni care pot apărea în timpul sarcinii. Doctorii ginecologi ne spun care sunt cele mai grave

Distribuie:

Publicat:

Fiecare sarcină reprezintă o experiență deosebită în viața unei femei, un proces de transformare extraordinară, care ne invită să ne predăm puterii nevăzute din spatele vieții. La capătul acestei călătorii, raiul se așterne sub tălpile mamelor. Însă, sarcina se impune a fi urmărită cu atenție de medicul obstetrician, încă de la debut, deoarece aproximativ 20% din cazuri prezintă complicații medicale care pot pune în pericol viața mamei și a fătului.

În articolul de mai jos, Dr. Allia Dmour, medic primar obstretică-ginecologie, ne spune care sunt cele mai severe afecţiuni care pot apărea în timpul sarcinii.

"HIPERTENSIUNEA GESTAȚIONALĂ, PREECLAMPSIA și ECLAMPSIA, sunt unele dintre cele mai severe complicații legate de perioada sarcinii.
Hipertensiunea arterială este caracterizată prin creșterea tensiunii arteriale sistolice peste 140 mmHg și/sau a tensiunii arteriale diastolice peste 90 mmHg.
HIPERTENSIUNEA GESTAȚIONALĂ este tensiunea arterială crescută care apare după saptamana 20 de sarcină, când fătul se dezvoltă, iar acest lucru atrage după sine o creștere a presiunii asupra fluxului de sânge și asupra inimii mamei. Această afecțiune complică aproximativ 7% din numărul total de sarcini.
PREECLAMPSIA este sindromul clinic compus din hipertensiune arterială şi proteinurie (excreţia a peste 300 mg de proteină în 24 de ore) sau simptome clinice de afectare a organelor ţintă apărute după 20 de săptămâni de gestaţie, de regulă în trimestrul al 3-lea de sarcină. Când apare înainte de săptămâna 32 de sarcină, este numită preeclampsie cu debut precoce. Preeclampsia poate, de asemenea, să apară și după naștere.
ECLAMPSIA este dezvoltarea pe fondul preeclampsiei a convulsiilor sau a comei, care nu pot fi atribuite altor cauze.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel global, preeclampsia complică circa 3% din numărul total de sarcini (incidenţă de chiar 5-7% la prima sarcină), iar peste 2% dintre gravidele cu preeclampsie vor dezvolta eclampsie.
Hipertensiunea gestațională, preeclampsia și eclampsia sunt cauze importante de mortalitate şi morbiditate materno-fetală, pentru că pot provoca accidente vasculare cerebrale, coagulare intravasculară diseminată, insuficiență multiplă de organ, restricții de creștere fetală, dezlipirea placentei de peretele uterin (urgență obstetricală majoră), naștere prin cezariană, apariția sindromului Hellp (hemoliză, enzime hepatice crescute, plachetocrit scăzut – afecțiune caracterizată prin globule roșii deteriorate sau distruse, coagularea sângelui deficitară, afectarea ficatului, durere în piept sau în abdomen).
Mecanismele declanșării acestor afecțiuni sunt mai puţin cunoscute şi înţelese, dar medicina a stabilit o LEGĂTURĂ ETIOLOGICĂ CU ANUMIȚI FACTORI DE RISC: obezitatea, diabetul zaharat, primiparitatea (gravida este la prima sarcină), vârsta sub 20 de ani sau peste 35 de ani, sarcină gemelară, predispoziția genetică (antecedente heredocolaterale) sau istoricul de preeclampsie, hipertensiunea arterială cronică, colagenozele, deficitul de proteină C și S, sarcinile obținute prin intervenții de fertilizare in vitro etc.

Continuarea pe clicksanatate.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img