joi, 28 martie, 2024

Afectiuni ale picioarelor care ajung sa afecteze si alte organe

Distribuie:

Publicat:

Foarte putin stiu ca unele tulburari discrete de vedere sau unele boli ale urechii interne (care regleaza echilibrul) duc la un mers modificat, cu o pozitie particulara a plantelor, picioarelor si mai ales a coloanei vertebrale. De asemenea, o cicatrice pe fata sau pe corp, masticatie modificata de lipsa dintilor sau a unei proteze incorecte, antreneaza bascularea si rotatia umerilor si soldurilor. Blocajul si durerile vertebrale, dar si la nivelul gleznelor sau al oaselor plantelor sunt cauzate de asimetria produsa de contractura diferita a muschilor gatului.

Tulburarile de statica si dinamica plantara apar ca urmare a modificarilor anatomice înnascute sau dobandite sau din cauza încaltamintei nepotrivite de zi cu zi sau de ocazie, care este putin prea larga sau prea stramta, cu tocul prea jos sau prea înalt, prea usoara sau prea grea, din material prea moale sau prea rigid, prea subtire sau prea gros. Toate aceste amanunte, în 90% dintre cazuri sunt neglijate sau sacrificate „de dragul modei“ sau al pretului de cost. În timp, se ajunge la picior plat, scobit, deviat în exterior sau interior, care deformeaza mersul si amortizeaza defectuos greutatea corpului. Greutatea se transmite sus, suprasolicitand ani de zile nesesizabil structuri anatomice nepregatite pentru asa ceva, la nivelul gleznelor, genunchilor, soldurilor, coloanei vertebrale, cutiei craniene si a organelor învecinate. Toate rezista pana într-o zi, cand se instaleaza artroza de genunchi sau de solduri, varicele, cu toate complicatiile lor, hernia de disc cu lombosciatica dureroasa, dar mai ales cu paralizie, spondiloza cervicala sau dorsala, cu ameteli, tulburari de vedere, de auz sau nevralgii iradiate la maini sau în stern. Inima poate prezenta palpitatii sau aritmii, tensiunea creste sau coboara anormal si nejustificat. Respiratia este superficiala ani de zile, favorizand infectiile cronice. Foarte multe persoane se plang de insomnii rebele sau, din contra, de somnolenta inexplicabila, oboseala a picioarelor cu scaderea randamentului muncii si indispozitii psihice, în a doua parte a programului de lucru.

Leziunile cutanate, tumori ale pielii, infectii superficiale sau cu ulceratii profunde la nivelul picioarelor pot sa migreze pe cale venoasa si limfatica, producand uneori septicemii, obligand chiar la amputatii. De cele mai multe ori, fie ca sunt ulceratii, fie ca sunt durioane (bataturi) de toate felurile, încaltamintea deranjeaza statica si dinamica mersului pentru luni de zile. Leziunile unghiale, unghii încarnate, deformate, prea lungi sau prea scurte, cu infectii, mai ales micotice, deformeaza piciorul si incomodeaza la mers.

Ce este de facut: Indiferent de specialitate, medicii trebuie sa consulte inclusiv picioarele, pentru ca vor gasi multe semne pentru o boala prezenta sau viitoare. Copiii si tinerii în perioada de crestere au multe tulburari de postura a corpului si de statica si dinamica plantara. O profilaxie corecta în aceasta perioada îi scuteste de neplaceri restul vietii. Pacientul trebuie sa se prezinte de 2-4 ori pe an si, preventiv, la specialistul dermatolog si reumatolog, acestia întalnindu-se frecvent cu patologia picioarelor si stiu sa intervina efectiv. Chiar si pentru alegerea încaltamintei de strada, de lucru, de casa, sa consulte macar de doua ori pe an medicul reumatolog pentru observatii si sfaturi mici, dar cu efecte mari în timp.

Fiecare om trebuie zilnic sa se uite la picioarele sale si sa le acorde 10 minute de îngrijire, parcurgand cele „10 porunci“ pentru sanatatea si confortul sau: – spalarea picioarelor cu apa calduta si sapun slab, apoi clatirea cu apa mai racoroasa; – stergerea picioarelor sa se faca cu atentie, mai ales între degete, ori de cate ori este nevoie, cu un prosop usor mai aspru (de exemplu din in), dar nu traumatizant. stergerea se face de jos în sus, pana în stinghie; – urmeaza masarea amanuntita, usoara, de jos în sus, cu manevre prelungite, eventual cu un pic de ulei comestibil; – odihnirea picioarelor cu gleznele mai ridicate decat bazinul, ori de cate ori este posibil sau macar seara, dupa baie; – pentru hipertranspiratie se folosesc spray-uri, lotiuni, creme, talc; – bataturile si pielea îngrosata de pe calcaie de îndeparteaza în timpul bailor cu o piatra ponce, iar rosaturile si iritatiile se trateaza cu dezinfectante usoare si cicatrizante; – ciorapii obisnuiti, de zi cu zi, chiar si cei de ocazie trebuie sa fie moi si absorbanti, din bumbac sau lana, nu prea largi, nu prea stransi, nu prea subtiri, pentru a amortiza si ei microtraumatismele; – încaltamintea trebuie sa fie adaptata dupa forma, dimensiunile si particularitatile piciorului, precum si dupa activitatea depusa, nu dupa moda sau pret. Tocul nu trebuie sa fie mai mic de 2,5 cm si mai înalt de 4,5 cm. Încaltamintea folosita la lucru trebuie schimbata alternativ si întretinuta periodic; – papucii de casa trebuie sa raspunda tuturor conditiilor pentru a proteja si asigura sanatatea picioarelor, mai putin pretentiile estetice si de pret. În ragazul de acasa se poate umbla si descult, pentru odihna si totodata gimnastica naturala a picioarelor, luand toate precautiile de a nu va accidenta, de a nu va infecta, de a nu raci la picioare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img