vineri, 19 aprilie, 2024

Afla cat timp esti contagios cand ai o raceala

Distribuie:

Publicat:

Raceala si gripa sunt boli respiratorii cauzate de diferite virusuri. In timp ce ambele boli sunt contagioase, durata de timp in care oamenii pot raspandi bolile variaza, conform medicalnewstoday.com.

Cat timp esti contagios cand ai o raceala?

Raceala este una dintre cele mai frecvente boli respiratorii. Simptomele sunt cauzate de raspunsul organismului la virus, mai degraba decat de virusul in sine. Se transmite prin stranut, tuse si prin atingerea suprafetelor contaminate, astfel ca atunci cand apar simptomele persoana infectata este foarte contagioasa.

Pe masura ce simptomele dispar, riscul de raspandire a bolii se reduce, desi inca exista. O raceala dureaza de la 3 la 10 zile, astfel incat oamenii trebuie sa se astepte sa fie contagiosi in acesta perioada.

Exista doua motive pentru care raceala este foarte raspandita. Simptomele sunt cauzate de un numar mare de diferite tulpini virale, cum ar fi rinovirusuri, adenovirusuri si coronavirusuri. Este aproape imposibil ca organismul sa devina rezistent la toate aceste tulpini virale dintr-o data. In acelasi timp, tulpinile virale se adapteaza la mediu si au invatat sa faca acest lucru pentru a supravietui sistemului imunitar uman.

Cat timp esti contagios daca ai gripa?

Virusul gripal este un virus respirator foarte contagios care afecteaza toate grupele de varsta. Virusul are un efecte diferite asupra fiecarei persoane, iar simptomele pot varia de la usoare pana la grave, care pun viata in pericol.

Atunci cand un virus, cum ar fi gripa, se inmulteste in organism suficient pentru a provoca o infectie, acesta incepe sa trimita celule virale in plus si cauta o modalitate de a infecta alte persoane.

Aceste celule sunt eliberate in diferite moduri, cum ar fi amestecarea cu mucus si saliva si astfel ajung in mediu deschis.

Intr-un studiu publicat in The Journal of Infectious Disease se arata ca virusul se raspandeste cel mai mult la 2-3 zile dupa aparitia simptomelor.

Principala diferenta dintre gripa si raceala este legata de simptome. Simptomele gripei sunt mai severe decat cele cauzate de o raceala si afecteaza intregul corp. Raceala obisnuita afecteaza de obicei doar caile aeriene superioare.

Virusul se raspandeste cat timp simptomele gripei sunt prezente. Cele mai multe simptome de gripa dureaza intre 2-10 zile. Oamenii se pot astepta sa fie contagiosi in acesta perioada.

Un alt motiv pentru gripa este atat de contagioasa este legat de faptul ca evolueaza in mod continuu. In mod normal, atunci cand organismul a scapat de  o infectie, isi aminteste cum sa lupte impotriva acestui virus special si pe viitor. Deoarece virusul gripal este in continua evolutie, organismul intalneste rareori acelasi virus gripal de doua ori, asa ca ca poti avea gripa in fiecare an.
 
Cum poti opri raspandirea racelii si a gripei
 
Bea apa, dormi si mananaca sanataos si atunci cand simptomele apar poti face anumite lucruri pentru a nu ii imbolnavi si pe ceilalti din jur:

Acopera nasul si gura. Cand tusesti sau stranuti, este important sa iti acoperi gura si nasul cu un servetel

Scapa de servetele imediat dupa utilizare. Folosirea unui servetel nou de fiecare data scade contactul cu virusul

Spala-te frecvent: Reducerea raspandirii virusurilor se face si prin spalarea mainilor frecvent, mai ales dupa ce intri in contact cu fluide corporale. In cazul in care este imposibil sa te speli pe maini in mod frecvent, evita contactul direct cu alte persoane sau obiecte publice, cum ar fi manerele usilor

Simptomele racelii
 
Odata ce virusul infecteaza organismul, acestea se inmulteste rapid. Pe masura ce sistemul imunitar raspunde pentru a elimina virusul, simptomele apar.

durere de gat 
congestie la nivelul nasului si sinusurilor
nas infundat
stranut
raguseala
tuse

Pentru un numar mic de oameni, raceala creste riscul altor boli: infectii ale urechii si boli respiratorii mai grave, cum ar fi pneumonia.

Simptomele gripei

Simptomele gripei poti fi similare cu ale racelii, dar sunt de obicei mai intense.

febra
frisoane
nas infundat
tuse
durere de gat
dureri musculare sau dureri ale corpului
dureri de cap si oboseala

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img