vineri, 29 martie, 2024

Ai luat amenda intr-o tara din UE? Nu vei mai fi obligat sa o platesti in Romania

Distribuie:

Publicat:

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis ca amenzile, cheltuielile judiciare si masurile asiguratorii impuse romanilor de catre instante din Uniunea Europeana nu vor mai fi recunoscute automat in Romania.

Judecatorii instantei supreme au admis astfel un recurs in interesul legii (RIL) al Parchetului General.

Asadar, Inalta Curte a stabilit ca orice dispozitie a unei instante straine, in afara de condamnarile la inchisoare cu executare, nu vor mai putea fi puse in executare de catre autoritatile judiciare din tara noastra.

Decizia se aplica hotararilor judecatoresti dispuse de catre instantele din Uniunea Europeana, dar si din alte state care au ratificat Decizia 2008/909/ a Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI).

“Sanctiunile/interdictiile aplicate in baza hotararilor straine de condamnare, pronuntate de autoritatile judiciare ale statelor membre ale Uniunii Europene care au transpus Decizia nr.2008/909/JAI al caror corespondent in legea penala romana sunt pedepsele complementare/accesorii, nu pot fi puse in executare de autoritatile judiciare romane”, se arata in decizia Inaltei Curti.

In schimb, sanctiunile primite in tari non-UE si care nu au ratificat decizia amintita vor putea fi puse in executare in Romania doar daca statul emitent solicita acest lucru in mod expres.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img