sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Ai vanatai si nu stii de ce? Ar putea fi semnul ca iti lipseste ceva esential din alimentatie

Distribuie:

Publicat:

Mereu auzi cat de sanatos este sa consumi zilnic fructe si legume. Te-ai gandit de ce? Flavonoidele – pigmentii naturali din plante sunt principalul motiv pentru care consumul de fructe si legume aduce beneficii sanatatii. De asemenea, flavonoidele sunt substante responsabile de coloritul plantelor.

Ceapa nu este buna doar in mancare – iata si alte utilizari despre care probabil nu stiai

Flavonoidele – antioxidante si antiinflamatorii. Flavonoidele sunt recunoscute pentru proprietatile lor antioxidante si antiinflamatorii, precum si pentru sustinerea sistemului cardiovascular si al celui nervos. Deoarece contribuie si la detoxifierea moleculelor potential daunatoare pentru tesuturi, aportul lor a fost deseori asociat cu risc scazut de anumite tipuri de cancer, inclusiv cancer pulmonar si de san, potrivit doctorulzilei.ro.
Flavonoidele – previn astmul. Un alt beneficiu este acela de preventie a astmului. Sunt studii care sustin ca ele au un rol important si in protejarea memoriei si a functiei cognitive. In plus, flavonoidele asigura organismului doza necesara de vitamina C, prevenind astfel slabirea sistemului imunitar dar si producerea inflamatiilor in corp. Cresterea consumului de alimente bogate in flavonoide amelioreaza simptomele artritei.
Flavonoidele – proprietati antihistaminice. Flavonoidele, ca si alti antioxidanti, isi desfasoara activitatea in organism reducand radicalii liberi care dauneaza celulei. Cercetatorii spun ca in afara rolului sau de antioxidant, flavonoidele au proprietati antihistaminice, antimicorbiene, imbunatatesc starea emotionala, protejeaza memoria.
Flavonoidele – previn si trateaza candida, alergiile, guta. Totodata, flavonoidele au un rol important in prevenirea si tratarea unor afectiuni precum alergiile, dermatita atopica, infectia cu candida, diabetul, guta, hemoroizii, migrenele, ulcerul, varicele.

Cum afli daca ai o lipsa de flavonoide: Nimic mai simplu! Ia gandeste-te bine. La fiecare lovitura usoara te invinetesti imediat, iti curge sange din nas in lipsa oricarei afectiuni, in ultimul timp racesti des? Atunci este foarte posibil ca tu sa nu consumi suficiente fructe si legume, altfel spus corpul tau are nevoie de mai multe flavonoide.
Cele mai multe flavonoide se gasesc in: Patrunjel, mere, piersici, fructe de padure, pere, mure, capsuni, zmeura, varza, ceapa, fasole, rosii, salata verde, migdale, cartofi dulci, pepene, afine. Insa si ceaiul verde si cel de musetel, ciocolata neagra si vinul rosu contin flavonoide, fasolea uscata, cerealele.
Atentie! Flavonoidele sunt foarte bune pentru organismul uman, dar pentru a beneficia de ele trebuie sa avem grija la modul in care depozitam plantele, fructele, legumele acasa. De asemenea, modul de preparare, caldura, afecteaza foarte mult modul in care acestea ajuta sau nu organismul. De exemplu, ca nutrienti solubili in apa, flavonoidele se pot pierde prin contactul cu apa si, in unele cazuri, pana la 80% din flavonoidele specifice pot fi pierdute in apa de gatit, in timpul fiebrei alimentelor.

Uneori, din pricina unei diete alcatuite din mancare fast-food, alimente procesate, si o limitare a consumului de fructe si legume proaspete se poate ajunge la carenta de flavonoide. Simptomele acestei carente sunt asemanatoare celor date de lipsa vitaminei C. Astfel principalele simptome sunt: sangerari gingivale, hemoragii, boala hemoroidala, caderea parului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img