joi, 18 aprilie, 2024

Airbus are datorii restante de peste jumatate de miliard de euro, la statul german

Distribuie:

Publicat:

Guvernul german a confirmat luni că este în negocieri cu Airbus privind creditele restante de aproximativ 600 de milioane de euro pe care le-a acordat grupului aeronautic european pentru dezvoltarea modelului A380 superjumbo şi care intenţionează acum să-l abandoneze, transmite Reuters preluată de Agerpres.

În 14 februarie, Airbus a anunţat că va pune capăt programului A380, producând şi livrând doar 17 aeronave până în 2021, deoarece companiile aeriene preferă avioanele cu două motoare şi un consum mai mic de combustibil. Cel mai mare avion de pasageri din lume, cu până la 544 de locuri şi cu un preţ de catalog de 436 milioane de dolari, Airbus A380 a fost lansat în 2007, însă viitorul său a fost afectat de decizia principalului client, compania Emirates, care şi-a redus comenzile, de la 162 la 123 de aparate. 

Un purtător de cuvânt al Ministerului german al Economiei a confirmat luni valoarea creditului restant, anunţată pentru prima dată de grupul media Funke Mediengruppe, dar a precizat că este prematur să se discute cum va fi rezolvată problema. 

"Analizăm consecinţele şi discutăm problema cu grupul aeronautic", a precizat oficialul german. 

În 2002, autorităţile de la Berlin au acordat Airbus un împrumut de 942 de milioane de euro, în legătură cu dezvoltarea A380, din care doar o treime a fost achitat. Împrumuturile se achită pe măsură ce aeronavele sunt livrate, astfel încât oprirea prematură a producţiei va duce la neachitarea unei părţi din credit, susţine Funke Mediengruppe. 

Airbus este lider european în furnizarea aeronavelor de tip petrolier, de luptă, de transport şi a avioanelor dedicate misiunilor, precum şi numărul unu în Europa în ceea ce priveşte programul spaţial şi a doua cea mai mare companie din lume cu misiuni în spaţiu. 

Airbus Helicopters a inaugurat anul trecut noua fabrică din România, o investiţie de 52 de milioane de euro, unde este produs elicopterul cu două motoare H215

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img