vineri, 29 martie, 2024

AJOFM Vaslui: IN ATENŢIA ABSOLVENŢILOR PROMOŢIEI 2018

Distribuie:

Publicat:

Absolvenţii de liceu promoţia 2018 se pot prezenta pentru înregistrare ca persoană în căutarea unui loc de muncă ca etapă prealabilă şi obligatorie pentru obţinerea indemnizaţiei de şomaj în intervalul 26 mai – 24 iulie. Potrivit prevederilor legii nr. 76/2002 absolvenţii trebuie să se prezinte la agenţiile pentru ocupare în raza cărora îşi au domiciliul în termen de 60 de zile de la absolvire. În cazul absolvenţilor de liceu indiferent de promovarea sau nepromovarea examenului de bacalaureat termenul de 60 de zile începe pe 26 mai, având în vedere Ordinul nr. 3382/2017 al Ministerului Educaţiei Naţionale privind structura anului şcolar 2017-2018 conform căruia “Cursurile claselor terminale din învățământul liceal se încheie în data de 25 mai 2018”

În situaţia în care unii tineri mai au corigenţe, şi nu au situaţia şcolară încheiată la toate materiile, aceştia se vor prezenta în termen de 60 de zile de la susţinerea şi promovarea examenului de corigenţă. În acest sens adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ va specifica data promovării examenului de corigenţă.

În situaţia în care un absolvent de liceu nu promovează examenul de bacalaureat (indiferent daca s-a prezentat sau nu la acesta) acesta are dreptul să se prezinte la agenţia de ocupare cea mai apropriată în intervalul 26 mai – 24 iulie 2018.

In situaţia în care un absolvent promovează examenul de bacalaureat acesta are obligaţia de a se prezenta în intervalul 26 mai – 24 iulie 2018 deoarece acesta este considerat absolvent din momentul în care a finalizat anul terminal şi are situaţia şcolară încheiată la toate materiile.

Dacă absolvenţii aflaţi în una din situaţiile de mai sus nu se prezintă în intervalul de 60 de zile de la absolvire (26 mai – 24 iulie 2018), ei au dreptul să se prezinte în continuare să se înregistreze ca persoane în căutarea unui loc de muncă dar nu vor avea dreptul la indemnizaţie de şomaj.

In vederea înregistrării la agenţiile de ocupare, absolvenţii trebuie să prezinte : – Act de identitate fotocopie şi original; – Certificat de naştere fotocopie şi original; – Act de studii fotocopie şi original. – Adeverinţa eliberată de medicul de familie din care sa rezulte dacă este ”apt de muncă” sau „ clinic sănătos”.

„Indemnizaţia de somaj pentru absolventi este, potrivit Legii nr. 76/2002, o suma fixă lunară, acordată pe o perioadă de 6 luni, in cuantum de 50% din valoarea indicatorului social de referinţă (ISR). Avand in vedere că, in 2018, ISR-ul este tot 500 de lei (valoare stabilită incă din 2008), indemnizaţia este de 250 de lei.

Nu pot beneficia de indemnizaţia de somaj absolvenţii care la momentul solicitării acestui drept au fost admişi sau urmează cursurile unei forme de învăţământ, organizate şi/sau acreditate, după caz, în condiţiile legii. De asemenea, nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie care, la data solicitării dreptului, au promovat concursul naţional de rezidenţiat pe locuri sau pe posturi, în condiţiile legi.”

Absolvenţii promoţiei 2018, înregistraţi în evidenţa Agenţie Judeţene pentru Ocupare Forţei de Muncă Vaslui pot beneficia, mod gratuit, de:

– informare şi consiliere profesională;

– mediere pentru identificarea unui loc de muncă;

– formare profesională gratuită prin programe care asigură iniţierea, calificarea, recalificarea, perfecţionarea, specializarea;

– facilităţi financiare

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img