vineri, 19 aprilie, 2024

AJOFM Vaslui : In atentia absolventilor promotiei 2020

Distribuie:

Publicat:

Absolventii de liceu promotia 2020 se pot prezenta pentru inregistrare ca persoana in cautarea unui loc de munca ca etapa prealabila si obligatorie pentru obtinerea indemnizatiei de somaj in intervalul 30 MAI – 28 IULIE 2020 (inclusiv) in zilele lucratoare.
 Potrivit prevederilor legii, absolventii trebuie sa se prezinte la agentiile pentru ocupare in termen de 60 de zile de la absolvire. In cazul absolventilor de liceu indiferent de promovarea sau nepromovarea examenului de bacalaureat, termenul de 60 de zile incepe pe 30 MAI, avand in vedere Ordinul MEN nr. 3.191/2019 privind structura anului scolar 2019-2020 publicat in Monitorul Oficial “pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral si frecventa redusa, anul scolar are 33 de saptamani de cursuri si se incheie la data de 29 mai 2020”.
In situatia in care unii tineri mai au corigente, si nu au situatia incheiata la toate materiile, acestia se vor prezenta in interval de 60 de zile de la sustinerea si promovarea examenului de corigenta. In acest sens adeverinta eliberata de institutia de invatamant va specifica data promovarii examenului de corigenta.
 In vederea inregistrarii la agentiile de ocupare, absolventii trebuie sa prezinte :
– Act de identitate fotocopie si original;
 – Act de studii (adeverinta de absolvire sau certificat de absolvire, dupa caz) si de calificare in fotocopie si original.
 In cazul adeverintei trebuie sa rezulte ca data absolvirii anului terminal a fost 29 mai 2020;
 In situatia in care un absolvent de liceu nu promoveaza examenul de bacalaureat (indiferent daca s-a prezentat sau nu la acesta) si acesta are dreptul sa se prezinte la agentia pentru ocuparea fortei de munca in raza careia isi are domiciliul in intervalul 30 mai – 28 iulie 2020.
 In situatia in care un absolvent promoveaza examenul de bacalaureat, acesta are in continuare obligatia de a se prezenta in intervalul 30 mai – 28 iulie 2020, deoarece el este considerat absolvent din momentul in care a finalizat anul terminal si are situatia inchisa la toate materiile.
 Indemnizatia de somaj se va acorda de la data de 29 iulie 2020 in situatia in care cererea va fi inregistrata in termen de 10 zile de la expirarea celor 60 de zile de la absolvire (29 iulie 2020 – 07 august 2020) sau de la data inregistrarii cererii de acordare a indemnizatiei de somaj daca cererea este inregistrata dupa expirarea celor 10 zile.
Daca absolventii aflati in una din situatiile de mai sus nu se prezinta in intervalul de 60 de zile de la absolvire (30 mai – 28 iulie 2020), ei au dreptul sa se prezinte in continuare sa se inregistreze ca persoane in cautarea unui loc de munca/someri neindemnizati dar nu vor avea dreptul la indemnizatie de somaj.
Precizam ca aceste prevederi pentru absolventii de liceu sunt in concordanta cu obligatia institutiilor de invatamant de a elibera certificate de studii in termen de 15 zile de la data absolvirii (finalizarii studiilor), ori pana la acea data rezultatele examenului de bacalaureat inca nu sunt cunoscute.
In cazul absolventilor de scoli profesionale data absolvirii difera de la o scoala, la alta, de aceea termenul de 60 de zile in care trebuie sa se prezinte ca persoane in cautarea unui loc de munca curge diferentiat in functie de absolvirea studiilor, inclusiv terminarea practicii care face parte din anul scolar.
 In cazul absolventilor de studii superioare , termenul de 60 de zile in interiorul caruia trebuie sa se inregistreze la agentiile de ocupare curge de la finalizarea studiilor anului terminal sau de la data promovarii examenului de licenta (daca persoana promoveaza examenul de licenta in termen de 12 luni de la finalizarea studiilor).
 Avand in vedere ca nimeni nu are siguranta promovarii examenului de licenta , sugeram tuturor absolventilor de studii superioare cu domiciliul in judetul Vaslui sa solicite adeverinta de absolvire (chiar si fara examenul de licenta) imediat ce au finalizat cursurile si sa se inregistreze la sediul agentiilor de ocupare cele mai apropiate in interval de 60 de zile de la finalizarea cursurilor.
 Exceptie fac acei tineri care nu au situatia incheiata la toate materiile si trebuie sa se prezinte in sesiunea de examene restante, in cazul acestora termenul curge de la data promovarii examenului restant, data care trebuie precizata pe adeverinta eliberata de institutia de invatamant superior. Atentie , daca examenul de licenta nu este promovat in termen de 12 luni, si persoana nu s-a inregistrat in termen de 60 de zile de la finalizarea studiilor, atunci persoana in cauza nu va mai avea dreptul la indemnizatie de somaj, dar in schimb va putea sa beneficieze de serviciile de stimulare a ocuparii fortei de munca si de formare profesionala gratuite daca se inregistreaza in evidenta AJOFM Vaslui .
Precizam ca aceste prevederi pentru absolventii de studii superioare sunt in concordanta cu obligatia institutiilor de invatamant de a elibera certificate de studii in termen de 12 luni de la data absolvirii. Absolventii care se inregistreaza in evidenta agentiei ca persoane in cautarea unui loc de munca si nu au un loc de munca, pot beneficia de :
– Servicii gratuite de mediere a muncii, de informare si consiliere profesionala sau de asistenta si consultanta pentru inceperea unei afaceri proprii
 – servicii gratuite de formare profesionala, inclusiv contravaloarea costurilor cu abonamentele de transport in comun
 – Prima de insertie in valoare de 1500 lei , in doua transe conform ART. 73^1 din Legea 76/2002
 (1) Absolventii institutiilor de invatamant si absolventii scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, care, in termen de 60 de zile de la absolvire, se inregistreaza la agentiile pentru ocuparea fortei de munca si se angajeaza cu norma intreaga pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o prima de insertie egala cu 1500 lei.
(2) Prima de insertie stabilita in cuantumul prevazut la alin. (1) se acorda in doua transe, astfel: a) o transa egala cu 50% din cuantumul stabilit, la data angajarii; b) o transa egala cu 50% din cuantumul stabilit, dupa expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.
– prima de relocare-somerii care se incadreaza in munca la o distanta mai mare de 50 km si care isi schimba domiciliul sau resedinta ca urmare a acestui fapt beneficiaza de o prima de relocare de 75% din costurile cu locuinta (chirie+utilitati facturate direct catre fostul somer), nu mai mult de 900 ron / luna, pe o perioada de maxim 3 ani /
De asemenea in sprijinul absolventilor agentia acorda subventii in valoare de 2250 lei acelor angajatori care incadreaza in munca absolventi in interval de 12 luni de la absolvire (doar daca intra in evidenta agentiilor judetene de ocupare).Subventia se acorda timp de 12 luni de la data semnarii conventiei, iarangajatorul este obligat sa nu desfaca raportul de munca din motive imputabile acestuia (restructurare, acordul partilor, s.a.) timp de 18 luni;

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img