joi, 28 martie, 2024

Ajutor de la stat pentru încălzire și energie. Cui i se acoperă o parte din cheltuieli

Distribuie:

Publicat:

Odată cu scumpirile accelerate la alimente, gaze, combustibili și energie electrică, mulți români au ajuns în situația în care le este imposibil să facă față cheltuielilor. Pentru ei, statul a deblocat o serie de noi măsuri prin care le acordă ajutor financiar.

Statul oferă ajutor pentru categoriile de persoane vulnerabile, odată cu scumpirile accentuate din acest an. Acest nou sprijin de la statul român se aplică pe perioada întregului an și vizează energia electrică, încălzirea și combustibilul, în cazul persoanelor care se încadrează în categoria menționată anterior.

Un nou ajutor de la stat pentru încălzire și energie

De acum, persoanele cu venituri mici pot primi, de-a lungul întregului an, ajutor de la stat pentru consumul de gaze, curent electric, lemne sau alți combustibili. Astfel, pentru cei care se încadrează, statul va achita o parte din consumul energetic al gospodăriei.

Legea 226/2021 stabilește că, pe lângă ajutorul de încălzire din sezonul rece, consumatorii vulnerabili pot primi și un ajutor pentru consumul de energie al gospodăriei pe tot parcursul anului. Sprijinul este numit supliment pentru energie și are ca scop acoperirea integrală sau, după caz, a unei părți din cheltuielile cu iluminatul locuinței, susținerea facilităților de gătit și asigurarea apei calde în locuință, asigurarea continuității în alimentare a echipamentelor electrice de care depinde viața persoanelor, din motive de sănătate, și utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun utilizarea de energie.

Banii se acordă lunar, pe parcursul întregului an, în plus față de ajutorul pentru încălzire, și are valori diferite în funcție de sursele energiei utilizate. Se dau 30 de lei pentru consumul de energie electrică, 20 de lei pentru consumul de combustibili solizi şi petrolieri și 10 de lei pentru consumul de gaze naturale şi energie termică.

Menționăm că atunci când singura sursă de energie utilizată este energia electrică, cuantumul suplimentului este de 70 de lei/ lună.

Pentru a beneficia de suplimentul pentru energie trebuie să ai un venit mediu net lunar de cel mult 1.386 de lei/persoană, în cazul familiei, și de 2.053 de lei, în cazul persoanei singure. Statul dă banii direct titularului doar pentru consumul de combustibili solizi și/sau petrolieri, iar în rest se fac plățile direct către furnizor.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img