joi, 28 martie, 2024

Aleksandr Lukasenko il REFUZA pe Vladimir Putin: ‘NU se afla pe ordinea de zi’

Distribuie:

Publicat:

Unificarea Belarusului cu Rusia 'nu se află pe ordinea de zi' pe plan bilateral, a declarat joi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, pe fondul informaţiilor în acest sens publicate recent în diferite media, potrivit agenţiilor EFE şi Belta.

'Împreună cu preşedintele Rusiei am decis în mod clar că problema unificării nu se află astăzi pe ordinea de zi', a subliniat Lukaşenko, citat de agenţia oficială belarusă de presă Belta, scrie agerpres.ro.

În ultima săptămâna a anului trecut, liderul belarus s-a deplasat de două ori la Moscova pentru a purta negocieri cu omologul său rus Vladimir Putin cu privire la disputele actuale din cadrul relaţiilor bilaterale.

După a doua întrevedere a celor doi preşedinţi, la 29 decembrie, Kremlinul a negat că Rusia intenţionează să integreze Belarusul în cadrul teritoriului său şi că încearcă doar să consolideze integrarea în cadrul Uniunii statale între cele două ţări, un proces care se desfăşoară încă din 1999.

Potrivit lui Lukaşenko, discuţiile cu privire la integrarea cu Rusia 'sunt trase de păr' şi există 'multe şi multe' motive care fac imposibilă această opţiune.

O astfel de măsură, în opinia sa, nu ar conveni nici Rusiei din cauza 'consecinţelor' care ar putea rezulta ca urmare a concretizării acestui demers.

'De aceea, este necesar să ne calmăm şi să încetăm discuţiile că cineva îl forţează pe altcineva. Nimeni nu forţează pe nimeni', a insistat Lukaşenko, citat de Belta.

Principala dispută între cele două ţări este rezultatul aşa-numitei 'manevre fiscale', în conformitate cu care Rusia va reduce la zero tarifele pe exportul de petrol până în 2024, crescând în acelaşi timp taxele pe exploatarea minieră.

Această decizie generează grave prejudicii Belarusului, care va trebui să plătească mai mult pentru ţiţeiul importat din Rusia şi care îşi estimează deja pierderile la circa 10,8 miliarde de dolari.

Minskul a avertizat joi că lipsa unor compensaţii pentru pierderile legate de 'manevra fiscală' poate face ca Moscova să piardă şi 'ultimul său aliat' în Vest.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img