vineri, 19 aprilie, 2024

ALERTA! Aproape 100 de medicamente RETRASE de pe piata din Romania

Distribuie:

Publicat:

Aproape 100 de medicamente ar putea fi retrase de pe piata, dupa ce, in ultimii ani, 2.000 de produse au disparut deja, fiind inlocuite cu altele mai scumpe, a declarat marti Laurentiu Mihai, director executiv al Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania, adaugand ca reprezentantii companiilor care fac parte din aceasta asociatie vor sa colaboreze cu autoritatile pentru a gasi imediat alternative la medicamentele care ies de pe piata. 

“Credem ca este important ca pacientii sa nu sufere in momentul in care medicamentele iesite de sub brevet isi aliniaza pretul in raport cu pretul de referinta al medicamentului generic, conform recomandarii Consiliului Concurentei. Intelegem ca este o situatie speciala pentru circa 100 de medicamente, care ar putea fi retrase de pe piata, iar companiile membre APMGR se angajeaza sa colaboreze cu autoritatile pentru a gasi imediat alternative la ce este nevoie”, a declarat Laurentiu Mihai, director executiv al APMGR, citat de News.ro.

Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice repeta, de asemenea, apelul catre autoritati de a regandi in totalitate atat politica de pret a medicamentului, cat mai ales povara fiscala a taxei clawback, care, atrag atentia producatorii, ar risca sa afecteze accesul populatiei la tratamente cu pret accesibil: “Putem sa gandim solutii punctuale pentru 100 de medicamente, dar nu putem sa stabilim disparitia a mii de medicamente generice de pe piata ca urmare a aplicarii unitare a taxei clawback”, spune Laurentiu Mihai.

Conform calculelor Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice, peste 2.000 de medicamente generice au disparut de pe piata in ultimii ani, fiind inlocuite cu alternative mult mai scumpe.

Reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice sustin ca solutia ar fi implementarea unui calcul diferentiat al taxei clawback pentru medicamentele generice.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img