joi, 25 aprilie, 2024

ALERTA in Romania: ” Ne putem gandi la un SEISM mai MARE”

Distribuie:

Publicat:

Romania s-a zguduit azi noapte, iar populatia e in panica maxima. Nici avertismentele specialistilor nu sunt deloc imbucuratoare. Directorul stiintific al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, Mircea Radulian a explicat ca seismele mici sunt bune pentru ca produc anumite descarcari in Vrancea si ajusteaza fluctuatiile de tensiune, insa nu reusesc sa elibereze tensiunea acumulata in aceasta zona.

“Cutremurele cu magnitudini mici nu se feresc de un cutremur mai mare. Ele sunt totusi bune, pentru ca produc anumite descarcari in Vrancea si ajusteaza fluctuatiile de tensiune. Insa, per total nu reusesc sa elibereze tensiunea acumulata in Vrancea. Nu putem, in perspectiva, sa nu ne gandim si la un cutremur mai mare”, a adaugat Mircea Radulian, conform RTV.

“A fost un cutremur de adancime in zona Vrancea, la adancime de 99 de kilometri, un cutremur de magnitudine 5,3. Un cutremur pe care noi il consideram moderat pentru zona Vrancea, avand in vedere ca Vrancea este o zona de adancime. Cutremurele de o asemenea magnitudine nu produc pagube si din acest punct de vedere nu sunt periculoase.

A fost al doilea cutremur cu magnitudine peste 5 din acest an. A mai fost un cutremur in septembrie. Cutremurul din noaptea de marti spre miercuri a fost un cutremur care, ca mod de producere a mecanismului focal, a fost putin diferit fata de mecanismul tipic pentru zona Vrancea, care produce ruperi care se propaga pe falii dinspre Moldova inspre Campia Romana. Acest cutremur a fost produs pe o falie perpendiculara pe aceasta directie, deci a fost orientat dinspre Transilvania spre Dobrogea. Cutremurul s-a simtit si-n Moldova si in Campia Romana, dar a avut efecte ceva mai mari si spre curbura arcul carpatic, in zona Brasov, Sibiu, Covasna. Pe de alta parte, cutremurul a fost unul tipic. S-a simtit pana in Bulgaria, Republica Moldova si Ucraina. A fost o arie foarte mare de actiune a acestui cutremur”, a declarat Mircea Radulian.

Cutremurul de 5,3 din noaptea de marti spre miercuri a avut si o replica. Aceasta s-a produs miercuri dimineata, la ora 5.01 si a avut o magnitudine de 2,9. “In jurul orei 5.00 a fost o replica. Cutremurele astea moderate au o caracteristica constanta, au replici putine si mici sau cateodata chiar nu au replici. Cutremurul din noaptea de marti spre miercuri a avut o replica. S-ar putea sa mai aiba o replica, dar ele sunt mici. Pentru Vrancea, cel mai periculos ramane tot cutremurul principal”, a mai spus Radulian.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img