joi, 28 martie, 2024

ALERTA – Ministerul Mediului, reactie dupa ce Romania a fost condamnata de Curtea de Justitie a UE

Distribuie:

Publicat:

După ce România a fost condamnată de Curtea de Justiție a UE pentru că nu a închis 68 de gropi de gunoi, Ministerul Mediului precizează că, din 2015, a făcut eforturi pentru închiderea a 41 de depozite, iar în continuare trebuie modificată legislația în domeniu.

„Începând cu anul 2015, din cele 109 depozite de deșeuri neconforme, la acea dată (pe care era sistată totuși activitatea de depozitare, dar, datorită faptului că nu erau închise conform legislației europene, puteau reprezenta o amenințare pentru mediu), s-a reușit să se închidă 41 de depozite, astfel încât, în momentul sesizării Curții de Justiție a Uniunii Europene de către Comisia Europeană, mai existau încă 68 de depozite pentru care măsurile de remediere și închidere nu erau finalizate”, au precizat, vineri, reprezentanții Ministerului Mediului.

Potrivit sursei citate, în continuare, pentru închiderea celorlalte depozite, ar fi nevoie de o serie de modificări de ordin legislativ.

Acestea presupun „modificarea normativelor privind închiderea și monitorizarea post- închidere, diferențiate pentru depozitele municipale și pentru cele industriale nepericuloase; completarea atribuțiilor Administrației Fondului pentru Mediu pentru derularea demersurilor necesare în relație cu Comisia Europeană în vederea finanțării din fonduri europene (POIM) a închiderii acestor depzoite neconforme și a costurilor generate de monitorizarea post închidere”, mai transmit reprezentanții Ministerului Mediului.

O altă problemă ridicată de autoritățile române se referă la faptul că multe dintre depozitele neconforme sunt în proprietate privată.

„Nu în ultimul rând, Ministerul Justiției, în colaborare cu Ministerul Mediului, conlucrează pentru completarea Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu reglementări referitoare la obligații le de mediu în cadrul procedurilor de insolvență. Este un aspect extrem de important, pentru că, deși infringement -ul se răsfrânge asupra statului, nu trebuie să uităm că majoritatea acestor depozite neconforme se află în proprietate privată. Multe dintre acestea aparțin unor firme aflate în insolvență sau faliment, ale căror obligații de mediu sunt extrem de greu de recuperat de la practicienii în insolvență, către care s-au transferat”, conchid reprezentanții de la Mediu.

România a fost condamnată joi de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru neîndeplinirea directivei privind depozitele de deșeuri, conform căreia autoritățile trebuiau să închidă 68 de gropi de gunoi neconforme până la data de 16 iulie 2009.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img