sâmbătă, 20 aprilie, 2024

ALERTA! Zeci de MII de copii din Romania sufera de aceasta boala

Distribuie:

Publicat:

Mai bine de 15.000 de copii si adolescenti din Romania sufera de malformatii cardiace. Anual se nasc peste 1.200 de copii cu astfel de probleme, arata INS. Incepand cu 1 iunie, de Ziua Copilului, timp de 30 de zile, o clinica privata efectueaza gratuit electrocardiograme pentru copiii care au sub 12 ani. Actiunea face partea din campania “EKG-uri si fursecuri”.

Ceea ce inca nu se stie este faptul ca bolile congenitale cardiace pot fi depistate prin investigatii simple, neinvazive si nedureroase, precum electrocardiograma si ecografia cardiaca. In acest moment, inca mai depistam malformatii congenitale cardiace la pacienti adulti. Diagnosticam, pentru prima data, la pacienti de 50 de ani, o boala cu care s-au nascut si nu au stiut de ea pana la aceasta varsta. Ne dorim ca Romania sa ajunga la o maturitate medicala astfel incat malformatiile congenitale cardiace sa fie depistate la nastere si tratate pana cand nu produc urmari ireversibile“, a explicat Iulian Plescan, directorul operational al unui centru privat, scrie Mediafax.

La nivel international, incidenta malformatiilor cardiace congenitale este de noua cazuri la mie. Cele mai frecvent intalnite sunt defectul septal atrial – comunicarea anormala intre atriul stang si atriul drept, persistenta de canal arterial – intre artera pulmonara si aorta si defectul septal ventricular – intre ventriculul stang si cel drept. Conform INS, in Romania, sapte din 10 malformatii pot fi tratate prin interventii minim-invazive.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img