marți, 16 aprilie, 2024

Alexander Foote, celebrul spion britanic

Distribuie:

Publicat:

Alexander Foote, celebrul spion britanic. S-a născut pe 13 aprilie 1905 în Derbyshire. Alexander Foote a fost un agent dublu din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. A făcut parte din organizaţia „Orchestra Rosie„ ca agent sovietic, iar ca agent britanic a făcut parte din „Secret Intelligence Service”.

Odată cu terminarea războiului s-a reîntors în Occident. Acolo, în anul 1949 a publicat o carte despre activitatea sa ca agent dublu. Alexander Foote era din Yorkshire.

Alexander Foote, celebrul spion britanic

În anii 30 a participat ca şi voluntar în Războiul Civil Spaniol.

A participat în anii 1930 ca voluntar în Războiul Civil Spaniol. A intrat în contact cu agenta sovietică „Sonja” în Elveţia. Aceasta avea grad de colonel şi a folosit mai multe nume, precum: „Ruth Werner”, „Ursula Beurton”, „Ursula Hamburger” sau „Ursula Maria Kuczynski”.

După această întâlnire, Foote a lucrat împreună cu telegrafistul Sándor Radó.

Pentru a-i pune la încercare loialitatea, el fost torturat la Moscova. Foote a trecut cu succes interogatoriul sovietic. Dupa toate acestea a primit acum o nouă identitate: maiorul Granatov, iar în Germania era Albert Müller. În martie 1947, când un agent sovietic a căutat să-l demaşte, Foote s-a refugiat în sectorul britanic din Berlin.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img