vineri, 19 aprilie, 2024

Alexandru Nechifor : Foame mare de bani la bugetul local Husi, dupa majorarile salariale operate in administratia locala.

Distribuie:

Publicat:

Comunicat de presa:

Invocand necesitatea  indexarii impozitelor si taxelor locale cu rata inflatiei de 1,3% pe anul 2017, la propunerea primarului Ioan Ciupilan si cu sprijinul  majoritatii consilierilor PSD&PMP, incepand cu anul 2019, s-au majorat aberant o buna parte din impozitele si taxele locale desi, unele din ele au fost majorate si pentru anul 2018. Astfel, de anul viitor, husenii  vor plati cu 39% mai mult la impozitul pe  locuinte, in cazul persoanelor fizice si cu peste 100% impozitul pe cladirile rezidentiale ale persoanelor juridice, cu 50% mai mult la impozitele si taxele pe terenurile cu constructii amplasate in intravilan, fata de anul 2018. S-a aplicat majorarea cu rata inflatiei  si la taxa de salubrizare, desi aceasta a fost practic dublata in anul 2018. S-au majorat de asemenea toate taxele aferente serviciilor funerare, ramanand la nivelul anului actual doar taxele pentru concesionarea unui loc de inhumare.  S-au majorat cu rata inflatiei si taxele de la piata (Centrul Public de Desfacere) desi,  si acestea au fost majorate cu cel putin 16% pentru anul 2018 (spunem cel putin, deoarece  unele taxe la piata, au crescut in anul 2018 cu peste 70% fata de anul 2017).

 Fara a aborda o atitudine politicianista, precizam ca putem intelege necesitatea indexarii cu rata inflatiei a impozitelor si taxelor locale, pentru ca este un lucru firesc  dar, nu intelegem excesele acestor majorari, mai cu seama ca, aceste majorari depasesc cu mult orice rata a inflatiei din ultimii 8 ani iar pentru anul 2018 unele taxe au fost  deja majorate cu mult peste rata inflatiei dar, nivelul de trai al husenilor, platitori de taxe si imozite, nu a crescut in aceiasi proprtie. Masura acestor majorari aberante, o da insasi faptul ca, pe langa consilierii PNL, s-au opus aprobarii acestui Proiect de Hotarare si vreo doi consilieri PSD.

Putem intelege, pana la un anumit punct si celelalte argumente invocate : asigurarea finantarii cheltuielilor publice locale;  necesitatea asigurarii de servicii publice de calitate pentru locuitorii municipiului Husi; necesitatea sustenabilitatii strategiei de dezvoltare a municipiului Husi, precum si alte criterii de natura economica, sociala, determinate de necesitatile bugetului local (exploatarea eficienta a patrimoniului imobiliar construit). Spunem ”pana la un anumit punct” deoarece, intre aceste argumente invocare si realitatea concreta, este o diferenta foarte mare.

Si ne referim in mod deosebit la, cat de ”eficient” este exploatat patrimoniul imobiliar construit, cat de ridicat este nivelul calitatii serviciilor publice, in cazul unor salariati cu responsabilitati si cum sunt date spre inchiriere sau in folosinta aproape gratuita, o buna parte din spatiile publice, dar, mai ales cum sunt tolerate anumite persoane sa le foloseasca  ani in sir, fara a plati nimic la bugetul local. Cu precizari suplimentare pe aceasta tema, vom reveni pe larg, intr-un alt comunicat de presa.

Da, suntem de acord sa creasca veniturile bugetului local si calitatea serviciilor publice oferite cetatenilor, dar, inainte de a creste impozitele si taxele, fiecare salariat platit din bani publici, sa-si indeplineasca atributiile de serviciu cu simt de raspunde, sa fie incasate chiriile si concesiunile de pe spatiile si terenurile  primariei, corect si la timp, conform prevederilor contractuale, sa fie stabilita o redeventa corecta asupra patrimoniului dat spre administrare societatilor comerciale de interes public local, nu in bataie de joc  ca acum, sa fie incasate dividendele cuvenite bugetului local, de la aceleasi societati comerciale care folosesc patrimonial public, sa fie incasate cotele parte din chiriile spatiilor publice inchiriate  si date in administrarea altor institutii publice (deficiente constatate de Curtea de Conturi) Si dupa ce toate aceste obiective sunt atinse, atunci pot fi majorate si imozitele si taxele locale. Dar la noi s-au majorat salariile, (eventual se mai mareste si schema de personal ca, multa lume vrea sa lucreze la stat pe salarii mari si pe stat degeaba) fara sa creasca nivelul responsabilitatii si a raspunderii salariatilor din administratia publica locala, iar in acest sens avem exemple nenumarate de proiecte de hotarare gresite, cu multe erori materiale, cu treceri de active din domeniul public in cel privat fara o corecta si coerenta argumentare, cu alocari de bani fara o justa fundamentare, cu vanzari terenuri la ”licitatie” sub valoarea lor de inventor, s.a.m.d.).

 E adevarat, domnul primar a lipsit de la aceasta sedinta si nu ne-a onorat cu explicatiile sale dar, dupa elanul unor salariati din executiv, in a sustine si argumenta necesitatea acestor majorari, este lesne de inteles ca toate cresterile salariale de care beneficiaza, s-au facut pe buzunarul cetatenilor (fie ei persoane fizice sau juridice).   Ei, cu asa ceva, nu putem fi de accord!  Nu putem accepta indiferenta si nepasarea unor salariati din sistemul administratiei publice locale in a-si face treaba corect si eficace, nu putem accepta ca astfel de oameni sa fie platiti prin impovararea cetatenilor cu taxe si impozite din ce in ce mai mari, de la an la an, doar pentru ca slujesc umil un grup de interese.

 Din acest motiv cerem in numele cetatenilor platitori de taxe si impozite, afisarea publica, pe pagina oficiala a primariei, a fisei postului fiecarui salariat, in cadrul compartimentului  in care lucreaza. De asemenea, revenim in mod public si la solicitarea respectarii prevederilor legale in vigoare, privind afisarea corecta a  salariilor si indemnizatiilor  aferente tuturor celor platiti din bani publici. Poate asa, vom avea venituri mai mari la bugetul local, printr-o colectare corecta a lor, vom reusi sa cheltuim mai eficient banii si vom responsabiliza mai mult pe toti salariatii din administratia publica locala. O conducere responsabila si eficienta a unei cetati, in interesul cetatenilor, se face in primul rand prin eficientizarea aparatului administrativ, nu prin impovararea si sufocarea cetatenilor corecti, cu taxe si imozite crescute aberant, de la an la an.

Presedintele PNL Husi,
Alexandru Nechifor

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img