miercuri, 24 aprilie, 2024

Alimentatia in sezonul rece

Distribuie:

Publicat:

Alimentatia in sezonul rece consta intr-o alimentatie echilibrata si sanatoasa din toate punctele de vedere in asa fel incat organismul sa fie pregatit si sistemul imunitar sa fie puternic pentru a lupta si preveni riscul racelilor, gripelor si a altor afectiuni.

Alimentatia pe timpul iernii consta in anumite reguli atat pentru imbunatatirea sanatatii, cat si pentru a preveni anumite boli. Totodata trebuie sa avem grija ce mancam si cat mancam deoarece pe timpul iernii din cauza frigului suntem nevoiti sa stam mai mult timp in casa, de aceea suntem predispusi sa ne ingrasam.

Trebuie sa alegem alimente benefice din punct de vedere cantitativ si calitativ, cum ar fi cerealele integrale si pastele integrale, in schimbul celor din faina alba. Acestea imbunatatesc sanatatea si mentin o greutate normala deoarece sunt bogate in fibre si ajuta la mentinerea nivelului de zahar din sange.

In locul alimentelor bogate in grasimi saturate  si calorii, cum ar fi untul, smantana, branza, cascavalurile afumate se va opta pentru lactatele degresate si legume sau sosuri de legume pentru a beneficia de antioxidantii oferiti de acestea.

Cresterea consumului de fructe si legume fiind o sursa excelenta de vitamine si minerale importante, inclusiv vitaminele A si C, acid folic, fier si calciu. Se consuma in forma cruda, fierte, fresh-uri cel putin 3 portii de fructe si 3 portii de legume.

Leguminoasele sunt indicate in timpul iernii deoarece sunt bogate in fibre si proteine si protejeaza organismul impotriva bolilor.

Cresterea consumului de grasimi de origine animala
de calitate inalta, deoarece lipidele ajuta mult in sezonul rece, din cauza ca acestea incorporeaza intr-un volum mic o cantitate mare de energie. Crescand numarul de lipide, automat se va creste numarul de antioxidanti care sunt extrem de importanti pentru organismul uman, mai ales in sezonul rece.

Alegerea grasimilor de origine vegetala pentru gustari sau la unele mese principale din cauza continutului bogat in acizi grasi esentiali cu rolul de a scadea colesterolul din sange.

Consumul a cel putin 2 litri de apa pe zi si ceaiurile din plante care ajuta organismul sa se reincalzeasca dupa cateva ore petrecute la temperaturi scazute. Ceaiul de ghimbir este indicat pentru imbunatatirea circulatiei sanguine, ceaiul de macese este bogat in vitamina C, indicat in raceli si pentru imbunatatirea sistemului imunitar.

Asadar,  alimentatia in sezonul rece trebuie sa fie echilibrata si sa cuprinda toate principiile nutritive astfel incat sa protejeze organismul de frig, de raceli si de alte afectiuni. Totodata activitatea fizica va fi de cel putin 30 minute pe zi, astfel se va combate riscul de ingrasare. Autor: Camelia Mesesan

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img