joi, 25 aprilie, 2024

Alimente care ne ajuta sa avem dinti sanatosi vs alimente care dauneaza sanatatii dentare

Distribuie:

Publicat:

Atmosfera relaxata si starea de bine asociate cu vacantele ne fac sa nu mai tinem cont atat de mult de reguli. Excesele se pot deconta, insa, destul de repede, in probleme dentare si ar fi mare pacat sa ne petrecem perioada de dupa vacanta in cabinetele stomatologice. De aceea, in scopul mentinerii unei danturi sanatoase, dr. Diana Marin, medic pedodont, vine cu cateva lucruri esentiale de luat aminte pentru intreaga familie.

Alimente care dauneaza sanatatii dentare: zaharul, inamicul numarul 1

Alimentele influenteaza direct sanatatea dentara si aparitia cariilor, in special in cazul in care nu exista o igiena corespunzatoare, iar principalul „inamic” al dintilor este zaharul. Asadar, toate produsele dulci, in special cele care contin cantitati mari de zahar, sunt considerate alimente daunatoare dintilor. In aceasta categorie putem include dulciurile, atat cele din comert, cat si cele preparate in casa cu foarte mult zahar, sucurile si chiar unele fructe.

O alta categorie de alimente „interzise” sunt cele cu un continut mare de carbohidrati, iar aici putem aminti produsele de tip fast-food, produsele de panificatie sau pastele.

Spuneti ca toate acestea, consumate in mod regulat, pot duce la aparitia cariilor. Acesta este singurul lor efect negativ?

Nu, efectele negative nu se opresc, desigur, aici. De pilda, in cazul copiilor, mai ales, bomboanele si dulciurile de consistenta tare pot produce fracturi ale dintilor. Pe de alta parte, caramelele, jeleurile si dulciurile lipicioase pot desprinde lucrarile sau plombele de pe dinti, iar din cauza consistentei lor, raman multa vreme pe suprafata dintilor.

In aceste conditii, placa bacteriana are conditii ideale de dezvoltare, fiind aderenta atat pe suprafata dintilor, cat si pe suprafetele moi (buze, obraji, limba), dar si pe suprafata restaurarilor (coroane, implanturi, obturatii).

Si, nu in ultimul rand, putem mentiona bauturile carbogazoase sau citricele si sucurile facute din citrice, care pot provoca sensibilitate dentara, demineralizari ale smaltului sau pot colora efectiv smaltul dintilor, in cazul in care sunt consumate o perioada lunga.

Dar daca nu rezistam tentatiilor?

Daca, totusi, se consuma alimente din categoria celor „interzise”, este bine ca acest lucru sa se faca in prima parte a zilei. Astfel, pana seara, ele pot fi indepartate de pe dinti cu ajutorul curatarii artificiale sau cu ajutorul periajului, recomandabil a se realiza la 30 de minute dupa masa, in caz contrar acidul va patrunde mai adanc in straturile dentare, iar dintii se vor eroda mai rapid.

Nu neglija sensibilitatea dentara

Sensibilitatea la rece, acid sau dulce se poate observa la consumarea diverselor bauturi sau alimente cu astfel de caracteristici, precum si la controlul stomatologic periodic. Sensibilitatea dentara se poate preveni si trata apeland la produse special destinate acestor probleme, ce pot fi achizitionate din
farmacie sau de la supermarket, dar daca atinge un grad mai mare, se poate trata in cabinetul stomatologic, cu ajutorul aplicarii desensibilizantilor dentari.

Cand e cazul sa ne ingrijoreze sensibilitatea dentara si sa dam fuga la stomatolog?

Sensibilitatea dintilor nu trebuie neglijata, mai ales daca durerea produsa de stimul este de intensitate crescuta, iar dupa indepartarea stimulului, durerea dureaza mai mult de 2-3 secunde. In cazul manifestarii unui astfel de simptom, sensibilitatea dentara trebuie investigata, deoarece poate ascunde o afectiune a nervului, care poate produce complicatii precum durere acuta sau abces.

Exista si alimente „bune” pentru dintii nostri?

Desigur, exista si alimente care ajuta la curatarea artificiala a dintilor. Din aceasta categorie fac parte pestele, ouale, semintele, ciupercile, branzeturile, carnea, cerealele sau fructele (ananas, mere, pere, guava) in cantitati limitate. Pe langa alimentele bogate in fibre si proteine, legumele (conopida, ceapa, castraveti, broccoli, salata verde, spanac, morcov, ghimbir) sunt, de asemenea, benefice sanatatii dentare.

O alimentatie sanatoasa ajuta la pastrarea unei danturi corespunzatoare, iar daca aceasta este completata de un periaj corect de doua ori pe zi, timp de cel putin doua minute, cu 30 de secunde pe fiecare cadran (dintii din partea stanga-sus, dintii din partea dreapta-sus), de ata dentara, de dusul bucal, de o apa de gura si un consult stomatologic o data la sase luni, putem fi siguri ca intreaga familie va zambi cu incredere.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img