vineri, 19 aprilie, 2024

Alimente care ne ajuta sa slabim iarna. Acest tip de grasimi incalzesc organismul si nu sunt periculoase pentru silueta

Distribuie:

Publicat:

Odata cu racirea vremii, apetitul fiecarei persoane se modifica. Cu cat zilele vor fi mai reci, cu atat vom avea mai multa pofta de mancare. Frigul este un "mare consumator de energie", iar din cauza lui fie ne ingrasam, fie slabim.

"Daca stam in frig, pierdem kilograme. Insa noi, «modernii», petrecem mai mult timp la caldura si tindem sa mancam mai mult si mai nesanatos pe timp de iarna", atrage atentia medicul Corina Zugravu, specialist in nutritie.

Asadar, iata ce este bine sa mancam pentru a nu ne ingrasa.

Ardei iute si usturoi

De fiecare data cand mancam, temperatura corpului creste. Acest proces are loc indiferent de hrana consumata. Exista alimente care stimuleaza cresterea temperaturii mai mult decat altele.

Produsele bogate in proteine sunt mai "calduroase" decat cele bogate in amidon.

"Si alimentele picante ne pot incalzi, deoarece ajuta la circulatia sangelui. Ingredientele intepatoare, precum ghimbirul, ardeiul iute sau usturoiul, sunt recomandate in timpul iernii", spune medicul Luigi Gratton, consultant Herbalife si colaborator al Centrului pentru Nutritie Umana din cadrul Universitatii din Los Angeles.

Medicii romani, specializati in nutritie, recomanda cerealele si "grasimile bune", din vegetale. Cerealele, painea integrala, soia, fasolea, lintea, hrisca, mazarea, porumbul sunt alimente foarte sanatoase, care dau energie organismului si il incalzesc. Aceste produse ne aduc calorii multe, dar intr-un mod sanatos, nepericulos pentru silueta.

"Atuul lor il constituie proteinele si grasimile de calitate", explica medicul Corina Zugravu.

Alte alimente care contin "grasimi bune", recomandate pe timpul iernii, sunt nucile, migdalele, alunele, samburii si semintele.

"Sunt o sursa de calorii foarte buna. Studiile arata ca persoanele care consuma astfel de produse sunt mai putin predispuse la «evenimente cardiovasculare», precum infarctul", adauga specialistul in nutritie.

Proteine puteti asimila si din carnea de pasare sau din cea de peste, precum si din oua.

Gogosari, varza murata si hrean

Legumele si fructele ne ajuta si ele sa "supravietuim" peste iarna. Au rezerve de vitamine, care ii permit organismului sa faca fata virusurilor care il ataca.

Muraturile, care sunt si ele pe placul multor romani, sunt o sursa foarte buna de vitamina C.

"Gogosarii, varza murata, hreanul pot fi, de asemenea, consumate pentru vitamine", mentioneaza medicul Corina Zugravu.

Vitamina C mai poate fi luata din ardei gras, patrunjel, dar si din fructele mai exotice, citrice, kiwi. Ceapa si usturoiul sunt si ele arme de lupta impotriva frigului care aduce cu el gripe si raceli.

"Au proprietati antimicrobiene, antivirale si antimicotice", precizeaza dr. Corina Zugravu.

La capitolul lichide, sunt de mentionat ceaiurile, supele, sodoul (bautura preparata din galbenus de ou crud, frecat cu zahar, peste care se toarna lapte fierbinte).

Supa de pui nu doar ca pune la dispozitie fluidele necesare organismului, dar folosirea ei ca remediu in caz de raceala are si o baza stiintifica.

"'Asa cum orice lichid cald ajuta la desfundarea nasului, s-a observat ca supa creste circulatia la nivelul mucoasei. Aroma ingredientelor din supa ajunge in vapori si ajuta la desfundarea cailor respiratorii", asigura medicul Luigi Gratton, colaborator la Universitatea din Los Angeles.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img