vineri, 26 aprilie, 2024

Alimente despre care credeai ca sunt nesanatoase

Distribuie:

Publicat:

Suntem bombardati in permanenta cu informatii despre ceea ce inseamna o alimentatie sanatoasa. Din aceste motive, unele alimente care au nutrienti importanti pentru corp au ajuns fost fie blamate pentru calorii, fie pentru faptul ca au prea mult colesterol care afecteaza inima sau carbohidrati care ne ingrasa. Insa, daca le analizam continutul nutritional, aceste alimente nu sunt de ignorat, deoarece sunt sanatoase pentru corp, sustin nutritionistii.

Conteaza cum sunt gatite unele dintre ele si cu ce alte alimente sunt asociate, de aici si reputatia proasta pe care au primit-o pe nedrept.

1. Cartofii

Au un indice glicemic ridicat, de aceea cartofii au ajuns sa fie considerati nesanatosi pentru a fi consumati in cantitati mari.

Da, daca sunt prajiti nu ai gresit si poti sa-i consideri in continuare nesanatosi. Insa, atunci cand sunt consumati fierti in coaja sau copti in coaja, lasati sa se raceasca, cartofii se transforma intr-un aliment esential, deoarece furnizeaza carbohidrati, vitamina C, vitamine din complexul B si minerale. Ar fi de preferat sa-i consumi reci, atunci amidonul din continutul lor nu are un efect negativ asupra corpului, ci se digera incet si are un efect benefic asupra sistemului digestiv, scrie Independent.co.uk

2. Ouale

Multe persoane se feresc de ele pe motiv ca maresc colesterolul. Ba mai mult, se separa galbenusul care este blamat pentru faptul ca ar avea mai multe calorii, fiind consumat doar albusul. Nimic mai gresit, dupa cum sustin nutritionistii, deoarece tocmai oul consumat intreg furnizeaza corpului grasimi omega-3 bune pentru inima, proteine de calitate, precum si vitamine si minerale importante. Evita sa le prajesti, dar consuma-le in cantitati moderate!

“Oul reprezinta o excelenta sursa de proteine de calitate superioara. O persoana sanatoasa (adult) poate consuma 4-5 oua/saptamana, iar persoanele care au colesterolul ridicat nu ar trebui sa depaseasca 2-3 oua saptamanal”, recomanda Dr. Ciprian Constantin, medic diabet, nutritie si boli metabolice, potrivit eva.ro.

Galbenusul contine luteina si zeaxantina, doi compusi care reduc riscul de degenerare maculara, principala cauza a pierderii vederii la persoanele trecute de 50 de ani. De asemenea, cercetarile arata ca daca sunt consumate la micul dejun, senzatia de satietate este foarte mare si de durata, impiedicandu-ne sa mancam foarte mult la pranz. Acest lucru este de folos persoanelor care isi doresc sa slabeasca, alegand alimente care tin de foame o perioada mai mare.

3. Ciocolata

Este de multe ori blamata pentru cantitatea prea mare de zahar si grasimi, insa daca optezi pentru ciocolata neagra care are un continut redus de zahar sau, chiar pentru sortimente indulcite cu extract de stevia, ciocolata se transforma intr-un aliment sanatos. Consuma cu moderatie ciocolata cu un continut peste 75% de cacao, deoarece este o sursa de antioxidanti si fata de cea cu lapte are un continut mai mic in grasimi.

4. Untul de arahide

Arahidele si alte nuci crude sunt o sursa buna de proteine, grasimi sanatoase, fibre, minerale, vitamine si sunt sarace in grasimi saturate. Untul de arahide este considerat un aliment nerecomandat persoanelor care doresc sa slabeasca, din cauza faptul ca ar avea mai multe calorii. Insa, el nu este un produs nesanatos, atunci cand este facut in casa si fara adaos de zahar/grasimi hidrogenate, deoarece furnizeaza corpului proteine, fibre, vitamina B6 si magneziu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img