marți, 16 aprilie, 2024

Alimentele care iti asigura doza zilnica de vitamina B1: Cresc nivelul de energie si protejeaza creierul

Distribuie:

Publicat:

Vitamina B, cunoscută și drept tiamină, este o vitamină solubilă în apă care se regăsește în numeroase alimente de origine animală și vegetală. În calitate de vitamină solubilă în apă, tiamina se descompune rapid, odată ce e consumată, și este eliberată mai repede din corp față de vitaminele solubile în grăsime, care se pot acumula în organism.

Tiamina se stochează preponderent la nivelul ficatului, dar depozitele de tiamină rezistă cel mult 18 zile. Din acest motiv, este important să consumi frecvent alimente bogate în tiamină.

Tiamina este implicată în mai multe procese metabolice importante ale corpului. La fel ca multe vitamine din complexul de B-uri, tiamina ajută organismul să folosească energia obținută din alimente și este vitală pentru buna funcționare a celulelor.

Care e doza zilnică recomandată de tiamină?

Doza zilnică recomandată de vitamina B1 este de 1.2 miligrame pe zi, la bărbați, și 1.1 miligrame pe zi, la femei, potrivit doc.ro.

Femeile însărcinate și cele care alăptează au nevoie de o cantitate mai crescută de tiamină, și anume de aproximativ 1.4-1.5 miligrame pe zi.

În ceea ce privește adulții cu deficiență de tiamină, doza recomandată poate fi între cinci și 30 miligrame pe zi, fie în doză unică, fie în doze împărțite pe parcursul unei luni.

Cantitatea necesară depinde de vârstă, sex și nivelul de activitate fizică întreprins în mod regulat. Anumiți factori, precum stresul, efortul fizic intens, anumite afecțiuni și sarcina pot crește nevoia de tiamină.

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img