vineri, 19 aprilie, 2024

Alimentele care te mentin in forma

Distribuie:

Publicat:

Proteinele sunt nutrienti esentiali, cu multe functii in organismul nostru, prin urmare avem nevoie de ele in dieta noastra zilnica.

Daca esti o persoana care face sport  mult sau de performanta sau tii un regim serios, atunci sunt si mai necesare si trebuie sa le introduci in rutina ta la anumite ore pentru a profita de beneficiile lor asupra muschilor, scrie Gustarte.ro

Pentru tipul sportiv, se recomanda o doza zilnica de aproximativ 1 g de proteine pe 1 kg de greutate corporala.

Dupa sport, proteina este deosebit de importanta, muschii au nevoie de ea pentru a se recupera si a creste

O portie de proteine (15-25g) este recomandata la de 30 de minute de exercitii fizice, atunci cand muschii sunt deosebit de receptivi la sinteza proteica.

Ce sa mananci

Proteinele sunt alcatuite dintr-o colectie de 20 de aminoacizi. Dintre acestia, opt sunt clasificati ca “esentiali” si trebuie sa-i luam din alimente, iar ceilalti 12 sunt considerati “non-esentiali”, fiind produsi chiar de organismul nostru.

Proteinele de inalta calitate, precum ouale si carnea, ofera mai multi amino acizi esentiali muschilor, comparativ cu altele.

Ca si carbohidratii, proteina este absorbita la viteze diferite in corpul tau.

Proteina din zer este digerata rapid, asa ca e o optiune pe fuga chiar inainte si dupa exercitii.

Cazeina, principala proteina din lapte, elibereaza aminoacizii mult mai greu, asa ca este indicata dimineata, intre mese si chiar seara.

Iata cele mai importante surse de proteine

Oul

Este regele. Un ou de marime medie are in jur de 6 g de proteina de cea mai inalta valoare biologica, ceea ce inseamna ca vine cu toti cei 20 de aminoacizi in forma cea mai digerabila. Omleta este o modalitate buna de a-ti incepe ziua si este o gustare potrivita de recuperare musculara.

Laptele

Produsele lactate vin cu proteinele la pachet si contin calciu bun pentru oase. Ciocolata cu lapte e recomandata dupa sport sau poti da un boost natural din smoothie-urile cu lapte si fructe.

Iaurtul

Pestele si fructele de mare

Bune surse de proteine, mai ales ca au un continut scazut de grasimi. Somonul, desi ceva mai gras, vine cu Omega 3 mai ales pentru o inima buna.

Soia

Tofu si bauturile pe baza de soia pe, langa apotul de proteine pe care-l aduc, tin si colesterolul jos si reduc riscul aparitiei bolilor de inima.

Fisticul

O alegere buna, mai ales daca esti o persoana foarte activa, mai mereu in miscare. 50 de boabe de fistic inseamna 6 g de proteina, plus sodiu si potasiu.

Porcul

Proteinele de inalta calitate contin si amino acizi BCAAs. Leucina, in particular, este importanta si o gasim in carnea de porc, dar si in oua, carnea de pui si de vita macra.

Puiul si curcanul

Bune surse de proteine, dar renunta la piele care este bogata in grasimi saturate.

sursa: gandul.info

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img